Фоторепортаж

У Житомирі в середині жовтня квітнуть каштани та цвіте кульбаба. Фоторепортаж

15 October 2020, 17:01

Жовтень цього року тішить житомирян не лише комфортною погодою, а й різноманіттям квітів. Окрім традиційних для осені хризантем і морозцю (айстра кущова), золота пора дивує і зовсім не притаманними для неї квітами: поміж травою причаїлася жовтоголова кульбаба, до паркану «підкралася» квітка в’юнкого гарбуза, доволі буйно квітнуть каштани… На аромат квітів злітаються бджоли, наче навесні.

Житомирський еколог пояснює, що розквітання у жовтні чистотілу, цикорію, цинерарії та навіть деяких видів акації допустиме. А от найбільш аномальним є розквітання каштанів. Якщо раніше траплялися поодинокі випадки осіннього розквітання каштанів, то зараз ці дерева цвітуть цілими алеями: вздовж Чуднівського мосту з обох боків, біля Сінного ринку тощо. Таке явище еколог пояснює кількома причинами.

«Те, що зараз квітнуть каштани – це не цікавинка і не примха природи, це говорить про те, що рослинам некомфортно. У багатьох містах України, Європи, зокрема і у нас, зараз є проблема з таким шкідником, як мінуюча міль. Вона заселяється на листі, відкладає свої личинки, які споживають поживні речовини з дерева. Дерево страждає, тому швидко скидає висмоктане личинками листя. Це призводить до припинення фотосинтезу, таким чином, руйнується “графік” каштану, і тому з кінцем вересня-початком жовтня, під час бабиного літа, каштани починають розквітати заново. Окрім того, німецькі вчені вважають, що якщо каштани вдруге розквітають у жовті-вересні, то це говорить, що рослина схильна до загибелі і таким чином намагається дати якомога більше потомства. Ще одним фактором є зміна погодних умов. Занадто сухе літо призводить до нестачі вологи. Повністю, на жаль, ми не можемо контролювати цей процес, бо першочергово слідкуємо за молодими саджанцями. Потім по-максимуму намагаємося створити іншим рослинам комфортні умови. В Україні тестують вакцинацію від мінуючої молі, це допоможе позбутися від цієї проблеми. Стоїть питання лише в реєстрації та сертифікації вакцин, бо головне не нашкодити рослинам», – розповіла еколог КП «Зеленбуд» Житомирської міськради Олена Бондарчук.

Як у Житомирі цвіли каштани у вересні 2012 року, дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2018 року у Житомирському національному агроекологічному університеті (нині – Поліський національний університет) інформували про препарат для захисту каштанів, який винайшли та випробували науковці закладу. Ефективність засобу протри каштанової молі випробовували на деревах, що ростуть на Старому бульварі, навпроти головного корпусу університету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: квіти квітка каштан "Зеленбуд"  
Матеріали по темі