Економіка

«Автомагістраль» поскаржилась в АМКУ на рішення САД у Житомирській області, яка через виявлену помилку скасувала тендер на 150 млн грн

16 October 2020, 14:30

Укравтодор відмінив тендер на 212 млн грн на ремонт траси М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський на ділянці км 41+483 – км 46+483, де ПП «Автомагістраль» запропонувала на 30% нижчу від очікуваної вартість робіт. Фірма подала скаргу до Антимонопольного комітету.

Про це 16 жовтня повідомили «Наші гроші».

«12 жовтня Адміністративна колегія прийняла до розгляду скаргу ПП «Автомагістраль» на рішення Служби автомобільних доріг у Житомирській області про скасування тендеру на капітальний ремонт дороги М-21 Виступовичі - Житомир - Могилів-Подільський вартістю 212,93 млн гривень. Про це стало відомо з рішення АМКУ, опублікованого на сайті «Прозорро», - повідомили «Наші гроші».

На аукціон по ремонту ділянки км 41+483 – км 46+483 потрапили дві компанії – ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» Максима Шкіля. В ході торгів 25 вересня «Автомагістраль» запропонувала ціну на 30% нижче очікуваної вартості закупівлі, і перемогла на аукціоні. Але через три дні Житомирська САД опублікувала інформацію про відміну процедури закупівлі через «неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель». Зокрема, згідно з позицією замовника, у тендерній документації були виявлені помилки в об’ємах аналогічних робіт та в кількості механізмів, а тому, через неможливість їх виправлення, процедуру вирішили скасувати.

Згідно з позицією скаржника, замовник уже вносив зміни у тендерну документацію до кінцевої дати подання тендерних пропозицій – зміни стосувалися підтвердження наявності у учасників техніки та підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів. Тобто, на думку учасника, замовник свідомо вносив зміни у ТД.

Також, на думку скаржника, нормами статті 16 Закону «Про публічні закупівлі» не встановлено вимог до замовника щодо розрахунку об’ємів аналогічних робіт та кількості механізмів, а тому помилки щодо них в ТД не є порушенням Закону.

За словами експертки платформи «Ліга антитрасту» Анни Сулими, ПП «Автомагістраль» має усі шанси на успішне оскарження відміни в АМКУ, адже замовник не конкретизував, які саме помилки у ТД він не міг виправити.

«З точки зору законодавства про публічні закупівлі, замовник під час розгляду Колегією скарги на рішення про відміну торгів, повинен буде довести, які саме порушення виникли і чому він не може їх виправити. Враховуючи завантажені в систему пояснення замовника до скарги, жодних вагомих аргументів на користь рішення про відміну торгів замовник не навів, тому на сьогодні дуже висока вірогідність задоволення органом оскарження вимог ПП «Автомагістраль» – сказала Сулима.

«Наші гроші» нагадали, що на тендер, окрім компаній «Автострада» та «Автомагістраль», подавалося й ТОВ «Автомагістраль-Південь». Спочатку Замовник відхилив пропозицію «Автостради» і допустив пропозицію «Автомагістраль-Південь». Тоді «Автострада» поскаржилася на своє відхилення і допущення лідера дорожнього картелю в АМКУ. Антимонопольний комітет підтвердив, що Житомирська САД протизаконно не надала «Автостраді» 24 години на усунення недоліків, протиправно відхиливши її пропозицію. В той же час замовник надав 24 години «Автомагістраль-Південь», однак компанія недоліки не виправила.

Тому АМКУ постановив скасувати рішення про допущення «Автомагістраль-Південь» і повернути на тендер «Автостраду».

Засновником і директором ПП «Автомагістраль» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

Зазначимо, що це вже другий тендер САД у Житомирській області на реконструкцію автомобільної дороги М-21 Виступовичі - Житомир - Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 41+483 - км 46+483. Його оголосили 16 липня 2020 після того, як АМКУ зобов'язав автодорожників відмінити попередній тендер, оголошений 26 лютого.

Нагадаємо, влітку 2020 аудитори проводили моніторинг тендерів вартістю понад пів мільярда гривень на ремонт траси М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні САД у Житомирській області через помилку в документації відмінила тендер на ремонт 6,5 км траси Н-03 Житомир-Чернівці, який за 179 млн грн виграла «Автомагістраль».

Загалом, за два тижні вересня Укравтодор через «технічні помилки» відмінив тендерів на Житомирщині на 1,3 мільярда гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Автомагістраль АМКУ скарга тендер М-21 САД дорога  
Матеріали по темі