Політика

​Суд зобов’язав газету «20 хвилин Романів» спростувати недостовірну інформацію про Віктора Развадовського і виплатити моральну шкоду

17 October 2020, 19:45

Таке рішення прийняв Житомирський районний суд 9 жовтня 2020 року, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Развадовського Віктора Йосиповича до газети «20 хвилин: газета твого району Романів» (видавник приватне підприємство «Медіа ресурс») про захист честі, гідності та ділової репутації та відшкодування моральної шкоди.

Суть справи полягала в тому, що газета «20 хвилин: газета твого району Романів» у статті під назвою «Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік» повідомила і поширила недостовірну та негативну інформацію стосовно того, що нібито НАЗК виявило порушення під час перевірки декларації Віктора Развадовського.

Насправді Національне агентство з питань запобігання корупції, яке займається перевіркою декларацій, у своєму рішенні №1554 від 31.05.2019 року чітко зазначило, що «провівши повну перевірку декларації представника Житомирщини у Верховній Раді України від 67 Чуднівського одномандатного виборчого округу Віктора Развадовського», вирішило:

-«ознак правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України НЕ ВСТАНОВЛЕНО,

- задекларовані активи ВІДПОВІДАЮТЬ ДАНИМ, ОТРИМАНИМ З НАЯВНИХ ДЖЕРЕЛ».

Тож цілком закономірно, що у своєму рішенні суд наголосив, оскільки «ознак можливого незаконного збагачення, передбачених статтею 382 Кримінального кодексу України, за результатами перевірки не виявлено», «вчинені дії, які полягають у власному тлумаченні рішення НАЗК … є неприпустимими з боку відповідача».

Суд взяв до уваги висновок експерта в порядку норми статті 102 ЦПК України, що «назва тексту та сам текст статті в газеті «20 хвилин газета твого району Романів» … містить негативну інформацію про Развадовського Віктора Йосиповича, так як вона виражена у брутальній, принизливій, непристойній формі та є такою, що є втручанням в особисте і сімейне життя, є інформацією, що ганьбить гідність, честь та ділову репутацію позивача».

А відтак, акцентується у судовому рішенні, «факт оприлюднених неправдивих відомостей, який був доведений до відома громадськості, дуже негативно вплинув на стосунки позивача з оточуючими людьми». Суд врахував той факт, що матеріал надруковано під час виборчого процесу і він «був направлений в негативний спосіб висвітлити неправдиву інформацію про позивача в очах громадськості, виборців». Все це «свідчить про умисні дії …спрямовані на зниження його (В.І.Развадовського) престижу та підриву довіри до його діяльності як людини, народного депутата України».

В результаті розгляду справи суд виніс рішення визнати відомості, викладені у вищеназваній газеті, такими, «що не відповідають дійсності, принижують та ганьблять честь, гідність та ділову репутацію Развадовського Віктора Йосиповича», та зобов’язав «20 хвилин» опублікувати з цього приводу спростування. З винуватців буде стягнуто моральну шкоду у сумі 50 000 гривень та судовий збір 3 783 грн.





Коментуючи судове рішення, Віктор Развадовський, який нині балотується до Житомирської обласної ради від політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» і веде команду професійних, авторитетних людей до місцевих рад усіх рівнів, зокрема сказав: «Я хочу, щоб мене почули ті, хто не може жити без брудних технологій, підстав, наклепів та замовної одвертої брехні. Я не дозволю обманювати людей. Нехай це судове рішення стане для них усіх уроком».

Прес-служба Житомирської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Развадовський вибори За майбутнє суд спростування  
Матеріали по темі