Здоров'я

​У Житомирі заступник міністра цифрової трансформації презентував сервіс «єМалятко»

22 October 2020, 16:01

У Житомирі новоспечені батьки можуть дистанційно оформити електронне свідоцтво про народження дитини та ще 7 державних послуг через сервіс «єМалятко». Його 22 жовтня у Житомирі презентував заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб на території обласного перинатального центру.

За словами заступника міністра, пологові будинки переходять на електронний документообіг і, відповідно, медичний висновок про народження дитини видають у електронному варіанті. Батьки мають отримати номер медичного висновку і вже з ним реєструються на порталі «Дія», де можуть оформити пакет дитячих документів.

«5 жовтня ми запустили такий унікальний проєкт не лише для України, а й у світовому масштабі, - це послуги «єМялатка». Послуга дає можливість громадянам за однією електронною заявою отримати до 9 послуг, які пов’язані з народженням дитини. Це і реєстрація дитини, отримання всіх видів соціальних допомог: допомога при народженні, допомога багатодітним сім’ям, отримання податкового номеру, реєстрація в системі демографічного реєстру. Тобто всі ці послуги, які раніше вимагали в найгіршому сценарії до 10 візитів, зараз це одна заява в електронній формі. Ми щойно знайомилися з матусею, яка у понеділок народила дитину і вона нам розповідала свій досвід і фактично в неї пішло на отримання цієї послуги 10 хвилин. Вона з пологового за допомогою ноутбуку заповнила форму і отримала сім послуг, можна обирати кількість послуг. В рамках проєкту «єМалятко» було запроваджено перший в історії України електронний медичний висновок - це фактично відповідний запис в реєстрі електронної системи охорони здоров'я і насправді це дуже круто. Це така невеличка міні-реформа сфери охорони здоров'я і обласний перинатальний центр сьогодні вже повністю перейшов на роботу з електронними медичними висновками. Він один з перший в Україні став. Це лише початок нашого шляху ми йдемо до відмітки 100% послуг має бути доступно громадянам онлайн», - розповідає перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.


Почали оформлювати медичні висновки у електронному варіанті в обласному перинатальному центрі з 19 жовтня.

«Можу сказати, що ми паралельно навчаємось та видаємо медичний висновок, який підтверджує факт, дату народження, стать дитини, що відбулися пологи у жінки. Оформленням медичного висновку у нас займається лікар, який по факту пологів оформлює медичний висновок. Як тільки він пройшов всі етапи оформлення, жінці приходить смс з номером медичного висновку і вона вже на порталі «Дія» в режимі онлайн може подати заяву і пройти всі етапи і обрати для себе послугу «єМалятко», - каже в. о. головного лікаря КНП «Обласний перинатальний центр» Олена Астрейко.

Довідково:

Для замовлення доступні 8 послуг: 2 базових (обов'язкових) та 6 на вибір.

Базові послуги:

  • державна реєстрація народження. Ви отримаєте свідоцтво про народження дитини;
  • визначення походження дитини (якщо батьки не перебувають у шлюбі). У свідоцтві про народження буде вказана інформація про батьків малюка.

Послуги на вибір:

  • призначення допомоги при народженні. Розмір допомоги становить 41 280 грн: 10 320 грн виплачуються одноразово, решта суми — по 860 грн щомісячно протягом трьох років;
  • реєстрація в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. Податковий номер дитини буде внесено до свідоцтва про народження;
  • призначення допомоги багатодітним сім’ям. На третю і кожну наступну дитину в сім'ї батьки отримують по 1 700 грн щомісячно до досягнення нею 6 років;
  • реєстрація місця проживання дитини. Батьки повинні зареєструвати місце проживання дитини протягом трьох місяців з дня її народження. Дитина віком до 14 років може бути зареєстрована лише за місцем проживання батьків (або одного з них);
  • присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР). Номер буде внесено до свідоцтва про народження;
  • визначення належності дитини до громадянства України. Дитина матиме українське громадянство лише в тому разі, якщо її батьки є громадянами України та інформація про них (або одного з них) внесена до Єдиного державного демографічного реєстру.

До кінця року буде додано ще 2 послуги на вибір:

  • внесення відомостей про дитину до електронного Реєстру пацієнтів;
  • оформлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї.

Для замовлення комплексної послуги потрібні:

  • оригінали паспортів батьків (або інших документів, що посвідчують особу);
  • оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о, видається у пологовому будинку);
  • податкові номери обох батьків — оригінали не потрібні, достатньо мати сканкопії або фото;
  • інформація про дату, місто та орган, що уклав шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі) — оригінали не потрібні, достатньо мати сканкопії або фото.
  • Залежно від того, які послуги обирають батьки, також може знадобитися інформація про:
  • УНЗР одного з батьків для присвоєння УНЗР дитині (за наявності);
  • номер банківського рахунку у форматі IBAN для зарахування допомоги на дитину.

У деяких випадках також можуть знадобитися:

  • письмова згода одного з батьків щодо присвоєння дитині прізвища (якщо батьки мають різні прізвища і заяву подає один із них);
  • письмова згода другого з батьків щодо реєстрації народженої дитини з одним із них (якщо батьки зареєстровані за різними адресами і заяву подає один із них).

Нагадаємо, 28 травня 2020 в Україні запрацювала комплексна послуга для підлітків ID-14, яка передбачає одночасне оформлення першого паспорта та номера платника податків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: єМалятко Дія народження пологи перинатальний центр  
Матеріали по темі