Влада

Виконком погодив облаштування майданчика «ОльжичSpace» у Житомирі, але проєкт відправили на доопрацювання

23 October 2020, 13:03

23 жовтня на позачерговому засіданні Житомирський міськвиконком погодив музею космонавтики намір щодо облаштування майданчика «ОльжичSpace» з розміщенням споруди. Йдеться саме про підтримання ідеї створити такий майданчик зі встановленням павільйону. Однак члени виконкому визнали проєкт рішення недопрацьованим: архітектурно-містобудівна рада має ще раз розглянути питання та надити рекомендації стосовно того, якою має бути споруда – тимчасовою чи капітальною.

Директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський зазначив, що на місці, де планують облаштувати майданчик (вул. Ольжича, 14, на перехресті зі Старовільською), раніше стояв будинок, в якому народився Олег Ольжич. Тож архітектурно-містобудівна рада однозначно погодила локацію, проте стосовно типу забудови виникли запитання: архітектори вважають, що, відповідно до ескізів, там варто встановити капітальну споруду, а не тимчасову.

«Від комунального закладу "Музей космонавтики імені Корольова" Житомирської обласної ради надійшло звернення з проханням погодити влаштування майданчика «ОльжичSpace» з розміщенням тимчасової споруди – павільйону. Це питання ми виносили на містобудівну архітектурну раду, де архітекторами воно вивчалося досить глибоко, і все ж таки було підтримано три рекомендації, а саме: враховуючи те, що на цьому місці був будинок, в якому народився Олег Ольжич, то є вулиця Ольжича, та все ж таки правильно розмістити там певний Ольжич-простір. Тож рекомендували погодити локацію – саме місце розташування, але все ж таки розмістити його не в тимчасових конструкціях, а в капітальних. Другу рекомендацію проголосовано: сформувати земельну ділянку з внесенням її до Державного земельного кадастру, з присвоєнням кадастрового номера з метою подальшої передачі заявникам. І третя рекомендація: передбачити проєктування цього об’єкту як капітального», – зазначив Ігор Блажиєвський.

Він зауважив, що, відповідно до ескізів, площа споруди буде 250 квадратних метрів. А тимчасова споруда, відповідно до норм, може бути не більшою як 30 «квадратів».

«Нам не зрозуміло, як в тимчасових спорудах можна розмістити, припустимо, подані ескізи. Вони нараховують порядка 250 квадратних метрів. Взагалі тимчасові споруди, за наказом Мінрегіону №244, який регламентує розміщення тимчасових споруд, передбачається, що тимчасова споруда це є збірно-розбірна конструкція без влаштування фундаменту висотою до 4 квадратних метрів і площею 30 квадратних метрів. Так, є категорія, яка передбачає, що може бути група тимчасових споруд. Але група тимчасових споруд налічує 5 таких тимчасових споруд площею по 30 «квадратів» – це 150 в цілому. А цей ескіз передбачає 250 квадратних метрів. Крім того, після першої написаної заяви було написано ще дві, які передбачали певні вихідні дані, а саме те, що обласною радою виділено 350 тисяч гривень на влаштування цього об’єкту. Ця сума абсолютно незрозуміла», – каже директор департаменту містобудування та земельних відносин.

Заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська зазначила, що ідею створення «ОльжичSpace» варто підтримати.

«Є звернення області – вони хочуть збудувати. Ідея в принципі гарна, чудова, її необхідно підтримувати. Єдине, у нас є певні рекомендації містобудівної ради, до яких ми теж не можемо не дослухатися, тому що це професійний погляд наших містопланувальників. Тому є пропозиція саму ідею підтримати – розміщення «ОльжичSpace», – але повністю всі ескізи повторно розглянути на містобудівній раді, щоб вони погодили те, який це має бути вигляд – це буде тимчасова чи постійна споруда, – запросити туди облдержадміністрацію, запросити музей космонавтики і відпрацювати це питання більш ґрунтовно», – наголосила заступниця мера.

Світлана Ольшанська озвучила відредагований Пункт 1: «Погодити комунальному закладу «Музей космонавтики» Житомирської обласної ради намір влаштування майданчика «ОльжичSpace» з розміщенням споруди за адресою вулиця Ольжича, 14 з благоустроєм території відповідно до погоджених ескізних пропозицій містобудівною радою».

Члени виконкому підтримали проєкт рішення зі змінами та в цілому.

Нагадаємо, 17 вересня 2020 року на сайті Житомирської міської ради опублікували проєкт рішення «Про погодження влаштування майданчика “ОльжичSpace”», відповідно до якого на вул. Ольжича, 14 музей космонавтики має намір поставити МАФ для проведення культурно-освітньої діяльності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтики музей МАФ павільйон проєкт рішення виконком  
Матеріали по темі