Влада

Верховна рада проголосувала за штрафи для громадян, які без масок перебувають в громадських спорудах та транспорті

6 November 2020, 16:38

На пленарному засіданні 6 листопада 2020 року Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Закон спрямований на запобігання розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-2019, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед населення України. Законом статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено частиною другою, передбачивши адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок», - йдеться у повідомленні.

Згідно із законом, «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Тобто, штраф для громадян за відсутність маски становитиме від 170 до 255 гривень.

Зазначається, що законом також внесено зміни до статей 219, 221, 222, 236, 255 Кодексу з метою реалізації повноважень виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені частиною другою статті 44-3 Кодексу, та реалізації повноважень органів Національної поліції, органів державної санітарно-епідеміологічної служби щодо складання протоколів та розгляду справ про адміністративне правопорушення, передбачене частиною другою статті 44-3 КУпАП.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

6 листопада депутати проголосували законопроєкт за основу (267 голосів) та в цілому (262 голоси). Всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області голосували «за», жодного голосу за зміни до КУпАП не дала лише фракція «Опозиційна платформа – За життя».

Нагадаємо, на пленарному засіданні 3 листопада 2020 року прийнято за основу проєкт закону «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який передбачає штрафи в розмірі від 3 тис. 400 грн до 5 тис. 100 грн для підприємств, установа, організація, громадянин - суб’єкт господарської діяльності за допуск в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час дії людей без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, або невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту.

Як повідомляв Житомир.info, з 00 годин 00 хвилин 9 листопада 2020 року вся Житомирська область потрапляє в «червону» зону епіднебезпеки поширення коронавірусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР маска карантин штраф КУпАП  
Матеріали по темі