Місто

Як на останній сесії міської ради обговорювали та голосували за переможців конкурсу на вивезення сміття у Житомирі

10 November 2020, 14:57

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 10 листопада депутати затвердили результати конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів.

Перед голосуванням депутат Володимир Тичина, який є власником ПП «ВЖРЕП №4» та брав участь у конкурсі, але не став переможцем, заявив про недотримання термінів оприлюднення проєкту рішення та повідомив, що готує позов до суду.

«Вийшли зміни до закону «Про житлово-комунальні послуги», люди мали обрати управителя, не тільки управителя по обслуговуванню житла, а управитель мав право обрати виконавця по вивезу ТПВ, і нас обрали люди. У нас є протоколи і ми напередодні заявили, що не має необхідності по нас проводити конкурс, адже нас обрали люди. Правильність наших дій підтвердив Антимонопольний комітет листом, Міністерство регіонального розвитку й Асоціація управителів. Але зважаючи, що був конкурс, ми вирішили піти. Конкурс відбувся 27 жовтня і сьогодні вже 10 листопада, ми написали 10 інформаційних запитів з проханням надати нам елементарні речі: протоколи, конкурсну документацію, цінову політику, тому що там були досить цікаві факти, на які немає відповіді. Пропозиція – утриматися від завчасно неправильних дій, дочекатися певного терміну, не раніше 18 листопада, і повернутися до цього питання. Наразі прошу не голосування за це питання», – сказав Володимир Тичина.

Після такої заяви депутату поставили кілька запитань стосовно якості надання послуги з вивезення сміття, яку ЖЕК №4 надавав кілька років. Зокрема, згадали й про провулок Скульського.

«Я розумію, що у вас конфлікт інтересів. Чому ця сесія позачергова, бо по закону у нас є 10 днів на затвердження результатів конкурсів. Інший момент, Володимир (Тичина), у мене до вас лише одне питання: ви багато енергії вкладаєте у судові позиви, звернення до поліції, що вам заважає всі ці роки просто нормальну техніку придбати і нормально виконувати функцію вивозу сміття, щоб люди були задоволені нашою роботою?», – запитав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


У свою чергу, Володимир Тичина заявив, що КАТП «0628» закупило за кошти міського бюджету техніку у рази дорожчу, ніж ринкова вартість.

«Не хотів виносити на широкий загал, але ви мене на це спонукаєте. У нас п'ять років, при всій повазі до нашого КАТП, кидалися велетенські кошти, і тоді це було правильно. Але через п'ять років, наш міський голова заявляє, що у нас немає гідної фірми й треба шукати варіанти. І тут розповім невелику таємницю. Ми купляли таку саму техніку у тих самих людей, де купляло КАТП, і коли я купляв по 3 тисяч доларів у розстрочку на рік, то наскільки я знаю, за кошти міського бюджету, там була сума не на тисячі доларів більша, а на десятки тисяч», – сказав Володимир Тичина.

Після в.о. начальника управління житлового господарства Ігор Задорожний пояснив, що люди можуть обирати надавача послуг, який був визначений відповідно до порядку, а ЖЕК№4 таким не є.

«Звучала інформація, що мешканці мікрорайону Крошня самостійно обрали надавачем послуг приватний ЖЕК№4, і, на думку Володимира Андрійовича, він надалі буде продовжувати надавати цю послугу. Хочу зауважити, що те, що сказав Володимир Андрійович, не відповідає закону. Тому що наразі законодавець чітко вказав, що, дійсно, споживач має право у вільному виборі у надавачі послуги з вивезення побутових відходів лише за такої умови, якщо цей надавач послуг визначений відповідно до порядку», – зазначив Ігор Задорожний.

Щодо дотримання термінів роз’яснення надав юрдепартамент.

«Дійсно, закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає обов'язок оприлюднення проєктів рішень органів місцевого самоврядування протягом 10 робочих днів. Водночас, як Ігор Володимирович (Задорожний) повідомив, існує постанова Кабміну, яка регулює порядок проведення конкурсу, і вона містить інші терміни визначення переможця і укладення з ним договору. Єдиним документом, який зобов'язує сесію прийняти подібне рішення є закон про місцеве самоврядування, зокрема ст. 26 передбачено, що до виключно компетенції сесії міської ради відноситься визначення перевізників на відповідній території. Саме неприйняття сесією цього рішення може стати причиною для маніпуляцій, назвемо їх так, незадоволені результатами конкурсу суб'єкти господарювання. Щодо недотримання строку оприлюднення, вважаю, що у такому випадку спеціалізований нормативно-правовий акт, який регулює порядок проведення конкурсі та укладення договору, має більше аргументів до застосування. І якщо, пан Володимир Андрійович (Тичина), теоретично у ваших інтересах, у вас буде більше аргументів, якщо рішення прийметься сьогодні для оскарження», – інформує директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш.

Після обговорення 25 з 29 присутніх депутатів проголосували «за» – рішення прийняте.

Нагадаємо, на початку сесії депутатам роздали звернення директора ПП «ВЖРЕП №4» Володимира Тичини щодо перенесення розгляду рішення про визначення переможців конкурсу.

Як повідомляв Житомир.info, 27 жовтня 2020 року, в день початку конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів, на майдані Корольова саме «Ґрін Бін Україна» виставило свою техніку. Заступник мера Сергій Кондратюк розповідав, що на конкурс виставили 12 лотів, серед п’яти учасників конкурсу троє житомирських – комунальне КАТП-0628, приватні ЖЕКи №4 (керівник Володимир Тичина) та №8 (керівник Світлана Півоварова), київська фірма (малося на увазі «Ґрін Бін Україна») та компанія з Новограда-Волинського.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міськрада вивезення сміття конкурс Тичина  
Матеріали по темі