Місто

​У Житомирі до кінця року мають запрацювати 76 ІТП, які встановили за кошти ЄБРР: що це дає та чому їх не запустили раніше

10 November 2020, 16:28

До кінця 2020 року у Житомирі мають ввести в експлуатацію усі 76 індивідуальних теплових пунктів за кошти ЄБРР у мікрорайонах Промавтоматика та Богунія. Встановлюють ІТП в житлових будинках, садочках та школах.

На Промавтоматиці вже працює 32 ІТП, 10 - ще у процесі монтажу.

«Почали встановлювати влітку цього року, запрацював ІТП три дні тому в повному режимі. Відповідальність за нього ми не несемо, це є власність «Теплокомуненерго». Наша задача була - надати приміщення, в якому його можна встановити і підписаний спільний договір на спільне використання електроенергії. Наскільки я розумію, мешканці вже мають відчути цей результат, коли почав працювати цей ІТП. Економія має бути десь 20% приблизно, а якщо ще комплексно підійти до цього і утеплити увесь будинок, то економія має бути згідно нормативів 40-50%», - розповідає голова правління ОСББ вул. Шевченка 105 Сергій Маковський.


На Богунії вже встановили таких 44 ІТП. В середньому вартість одного такого теплового пункту - 15 тисяч євро.

ІТП у двох мікрорайонах попередньо планували встановити до початку опалювального сезону, проте, за словами генпідрядника, цьому завадив карантин та байдужість деяких голів ОСББ й управляючих компаній.

«Були певні труднощі пов’язані з отриманням доступу до приміщень і деякі голови ОСББ, управляючі компанії, вони в цьому питанні не допомагали. Плюс карантин вплинув на доставку обладнання, яке було імпортне. Все обладнання доставляється нашими партнерами, компанія «Бруната» з Болгарії. Десь логістика на місяці 1,5 змістилася, що спричинило за собою виконання монтажних робіт. Думаю, що у найближчі два тижні вже все буде працювати і даний проєкт буде підходити до логічного завершення», - стверджує представник генпідрядника Роман Кондратюк.

Фахівці пояснюють: раніше теплоносій напряму подавався з котельні на будинок, зараз теплоносій з котельні подається на ІТП, який дає можливість регулювати кількість та температуру гарячої води й її розхід.

«На цьому ІТП встановлений датчик зовнішнього повітря, він при підвищенні температури дає команду на регулюючий клапан і клапан починає прикривати потік теплоносія з котельні. Розхід води при цьому зменшується і відразу лічильник починає менше рахувати. Фактично ІТП починає економити, якщо порівняти з минулим роком, від 10%», - пояснює майстер служби з обслуговування ІТП «Житомиртеплокомуненерго» Олександр Полів’яненко.

За словами майстра, на ІТП можна налаштовувати графік роботи теплової мережі.

«Як показала практика, можна на ніч робити більш прохолодно, щоб була економія, на день, це стосується садочків та шкіл, більш гаряче», - додає Олександр Полів’яненко.

Також пояснюють, що циркуляція тепла по всьому будинку йде рівномірно і регулювати температуру можна окремо у кожному під'їзді.

«На 9-8 поверхах було, як правило, жарко, а на 1-2 поверхах - холодно. Зараз за допомогою ІТП, так як встановлений циркуляційний насос, циркуляція йде по всьому дому рівномірно. Коли багато під'їздів, на кожне крило, це робочий проєкт по ІТП, ми встановлюємо балансуючий клапан, щоб можна було цим клапаном відрегулювати температуру, щоб не було так що один під'їзд перегрівається, а ті не догріваються», - пояснює Олександр Полів’яненко.

Змінювати будь-які параметри та налаштовувати теплові пункти можуть лише працівники служби з обслуговування ІТП КП «Житомиртеплокомуненерго».

Як повідомили у «Теплокомуненерго», перші ІТП у Житомирі почали встановлювати з 2018 року за співфінансуванням з СЕКО. Сьогодні за цим проєктом встановлено 59 із 119 ІТП. Проєкт цього року не реалізували до кінця через недофінансування зі сторони міської влади.

Нагадаємо, у 2019 році теплокомуненерго анонсувало встановлення 147 ІТП, які дадуть змогу регулювати гаряче водопостачання, половина яких – на Промавтоматиці. Проте тендер затягнувся і роботи розпочали наступного року.

Як повідомляв Житомир.info, в січні теплокомуненерго прогнозувало, що після завершення будівництва електростанції та встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в багатоповерхівках, орієнтовно через два роки, Житомир отримає гарячу воду за рахунок побічного тепла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ІТП тепло Житомиртеплокомуненерго  
Матеріали по темі