Здоров'я

Поради житомирянам: як правильно носити маски, щоб вони захищали від коронавірусу

12 November 2020, 17:31

Маски сьогодні є обов'язковими у громадських місцях, до того ж нещодавно депутати підтримали законопроєкт про штрафи за їх відсутність. Тож журналісти Житомир.info вирішили розповісти, як правильно використовувати маски, від чого вони захищають і чи ефективні під час пандемії.

Серед видів масок є одноразові медичні та багаторазові із тканини. Крім масок також є респіратори. Останні є і багаторазові, і одноразові.

Фахівці зазначають: маски здатні знизити поширення вірусу від інфікованих, якщо правильно їх носити.

За словами фахівців, найбільший рівень захисту мають респіратори, проте їх рекомендують носити в першу чергу медикам та вразливим верствам населення.

«Респіратори повинні надягати медичні працівники і респіратори повинні надягати люди, дорослі або діти, у яких є проблеми з імунітетом, вони повинні ходити краще у респіраторах. Це більш надійний захист, там є клапан, але там повітря видихається. Вони мають бути ті, які не поглинають бактерії і віруси, тобто там FFP2 і FFP3, для запобігання зараження FFP3», - розповідає завідувачка амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Тетяна Литвинчук.


Далі за рівнем захисту йде медична маска.

За інформацією сайту ВООЗ, медична маска знижує ризик потрапляння респіраторних крапель, які виділяються носієм, на інших людей і в навколишнє середовище. Немедична маска може виконувати бар’єрну функцію, але менш ефективна, це залежить від матеріалу та кількості його шарів.

«Найбільше захищає медична маска через те, що в неї два або й три шари, є біла одна сторона, друга сторона блакитна або зелена. Ось ця блакитна чи зелена вона має антибактеріальний шар. З тканини вона захищає від розмноження вірусів, їх стримує, але багаторазову треба прати. Якщо її порати і прати її потрібно окремо від інших речей і потім її потрібно попрасувати з відпарювачем. І це має бути більш екологічна натуральна тканина, щоб було легше дихати», - пояснює завідувачка амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Тетяна Литвинчук.

На сайті ВООЗ зазначають, що дітям до 5 років не бажано носити маски. Діти від 6 до 11 років – в залежності від обставин. Дітям від 12 років рекомендують носити маски в місцях скупчення людей.

Як правильно носити маски?

Будь-яку маску треба постійно змінювати, це залежить від рівня її вологості. Максимальний час використання медичної маски - 4 години.

«Якщо ви одягнули, то ви можете її носити чотири години, а через чотири години її повинні поміняти, або якщо вона стала вологою через нежить або, наприклад, ви зайшли з вулиці у приміщення і перепад температури. Тільки маска стала вологою - її потрібно замінити», - зауважує Тетяна Литвинчук.

За словами лікарки, одноразову маску можна надягати повторно, якщо ви її носили менше чотирьох годин, вона не волога та зберігалася у чистому пакеті чи спеціальному мішечку. Не рекомендують класти маску просто у кишеню, адже саме у таких випадках можна передати інфекцію.

Виробники масок рекомендують їх надягати білим шаром всередину, а кольоровим назовні.

І, звичайно, немає сенсу носити захисну маску на підборідді або з відкритим носом.

Також потрібно правильно знімати маску - за зав'язки, не торкаючись самої тканини, аби не перенести мікроби на руки і обличчя. Головне - після цього обов’язково продезінфікуйте руки.

Нагадаємо, 6 листопада 2020 року Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»: статтю 44-3 КУпАП доповнено частиною другою, яка передбачає адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Маски на підборіддях та переповнені маршрутки: як житомиряни дотримуються карантинних обмежень у транспорті дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, ЦГЗ розробив поради для учнів та батьків, як обрати чи пошити якісну маску з тканини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маска респіратор лікар коронавірус  
Матеріали по темі