Здоров'я

В інтернаті Житомирської області відмовлялися викликати «швидку» для підопічної у важкому стані, - Офіс Омбудсмана

13 November 2020, 15:24

Під час моніторингового візиту до Радомишльського психоневрологічного інтернату працівниками Офісу Омбудсмана виявлено двох підопічних з гострими ознаками ГРЗ.

Про це 12 листопада повідомляє сайт Уповноваженого Верховної ради з прав людини.

«Сьогодні під час проведення моніторингового візиту до Радомишльського психоневрологічного інтернату працівниками Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини виявлено двох підопічних з гострими ознаками ГРЗ. В однієї з підопічних, на вимогу працівників Секретаріату проведено замір температури. Було зафіксовано 39,3. На вимогу членів моніторингової групи жінці також проведено замір концентрації кисню у крові (пульсоксиметром), яка становила 89%. А це є показником прямої загрози для життя та здоров’я людини», - йдеться у повідомленні.

За інформацією, виявленою під час ознайомлення з медичною документацією, сімейним лікарем стан підопічних був оцінений як задовільний, через що вони знаходились у загальній палаті разом з 4 іншими підопічними. Лише на вимогу моніторів їх було переведено до ізолятора.

«Крім того, директор психоневрологічного інтернату та сімейний лікар відмовилися викликати швидку для підопічної, яка знаходилася у важкому стані. Викликана працівниками Секретаріату бригада швидкої допомоги невідкладно госпіталізувала підопічну до відділення інтенсивної терапії. Матеріали за цим фактом будуть направлені до відповідних органів з метою вжиття необхідних заходів реагування», - зазначається в інформації за результатами перевірки.

В Уповноваженого ВРУ з прав людини пообіцяли згодом повідомити про деталі моніторингового візиту.

Нагадаємо, 4 лютого 2020 року на сайті Уповноваженого з прав людини оприлюднили результати перевірки у Радомишльському психоневрологічному інтернаті, під час якої з’ясувалося, що деякі медсестри застосовують фізичне насильство до підопічних і не надають належної медичної допомоги. Розпорядженням від 12 лютого голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма створив робочу групу для вивчення діяльності Радомишльського психоневрологічного інтернату та рівня утримання підопічних в установі.

Як повідомляв Житомир.info, рішенням сесії Житомирської облради від 7 березня 2018 року керівником КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради на два роки призначено ексзаступницю мера Радомишля, майора міліції у відставці Світлану Охотенко, яка 8 місяців виконувала обов’язки директора даної установи. На початку квітня 2018 року обласна прокуратура оприлюднила результати перевірки дотримання конституційних прав громадян у психоневрологічних інтернатах, установах соціального захисту та інших місцях тривалого перебування: виявлено, що 70 утриманців Радомишльського психоневрологічного інтернату 4 роки не проходили медогляд за участю лікаря-психіатра, психолога і педагога з метою вирішення питання щодо подальшого їх утримання у закладі. В серпні 2019 року заступник голови облради Максим Вілівчук відвідав Радомишльський психоневрологічний інтернат та відзначав позитивні зміни в його роботі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат омбудстман Уповноважений з прав людини Радомишль ГРВІ перевірка  
Матеріали по темі