Політика

​У Житомирській області оголосили підозру секретарю ДВК, яка проголосувала за свого сина

16 November 2020, 12:12

Слідчі оголосили жительці Новоград-Волинського району підозру у незаконному використанні виборчого бюлетеня на місцевих виборах. Також Центральна виборча комісія 13 листопада розглядала скаргу кандидата на посаду Овруцького міського голови, який скаржився на бездіяльність ТВК.

Про це повідомляють на сайті ГУНП у Житомирській області.

«У день голосування, 25 жовтня, до поліції звернувся один з кандидатів на посаду селищного голови з повідомленням, що помітив, як секретар місцевої дільничної виборчої комісії вкидає в урну кілька бюлетенів, ймовірно порушуючи законодавство. На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції, працівники якої задокументували всі обставини. У ході розслідування було встановлено, що жителька Новоград-Волинського району, працюючи секретарем ДВК та перебуваючи на виборчій дільниці, самостійно отримала бюлетені за себе та свого сина. Жінка проголосувала за обох та вкинула бюлетені до виборчої скриньки», – йдеться у повідомленні.

Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі) КК України.

«12 листопада слідчі оголосили їй підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Відповідно до чинного законодавства таке діяння, вчинене членом виборчої комісії, карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років», – зазначили у поліції.

13 листопада на засіданні Центральна виборча комісія розглянула окремі питання діяльності Овруцької міської територіальної виборчої комісії Коростенського району Житомирської області.

«До ЦВК надійшла скарга кандидата на посаду Овруцького міського голови Гуденка О.Д., у якій суб’єкт звернення по суті оскаржував бездіяльність вказаної ТВК щодо виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду, зокрема, непроведення повторного підрахунку голосів з виборів депутатів Овруцької міської ради та Овруцького міського голови. Окрім того, до ЦВК надійшла окрема ухвала вказаного суду, в якій зазначалося, що Овруцька міська ТВК на порушення вимог законодавства 12 серпня самостійно змінила голову і заступника голови комісії, чим перебрала на себе повноваження Центральної виборчої комісії щодо зміни складу міської ТВК. Рішеннями суду вчинені дії та прийняті рішення вказаною ТВК під час проведення підрахунку голосів з виборів депутатів Овруцької міської ради та Овруцького міського голови на перших виборах 25 жовтня 2020 року було визнано протиправними й такими, що підлягають скасуванню, оскільки мали місце поза межами легітимного стану та неуповноваженими членами виборчої комісії», – йдеться у повідомленні.

Вивчивши всі матеріали, Комісія відмовила у задоволенні вищевказаної скарги, оскільки було встановлено, що на даний час цією ТВК здійснюється повторний підрахунок голосів виборців та заходи щодо встановлення результатів виборів депутатів Овруцької міської ради та Овруцького міського голови. А відтак у ЦВК відсутні підстави для її задоволення.

«Разом з тим Комісія скасувала постанову Овруцької міської ТВК від 12 серпня, якою вона самостійно змінила голову і заступника голови комісії, перебравши на себе повноваження ЦВК, та зобовʼязала вказану ТВК привести свою діяльність та рішення у відповідність із законодавства, з урахуванням обставин, викладених у постанові ЦВК. Також увагу цієї комісії звернуто на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи. Окрім того, ЦВК звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки обставин, викладених у цій постанові Комісії, та вжиття відповідних заходів реагування в разі наявності відповідних підстав», – повідомляють на сайті ЦВК.

Нагадаємо, 5 листопада Житомирський окружний адмінсуд визнав протиправними дії Овруцької міської ТВК і зобов’язав провести перерахунок голосів

Як повідомляв Житомир.info, з початку виборчої кампанії поліція Житомирської області зареєструвала 39 кримінальних справ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТВК ЦВК секретар підозра бюлетені слідчі  
Матеріали по темі