Місто

У житомирській лікарні №2 встановлюють кріоциліндр, який дозволить робити тижневий запас рідкого кисню

16 November 2020, 17:42

У міській лікарні №2завершують роботи із встановлення та налаштування кріоциліндру об’ємом кілька тонн. Це обладнання дозволить безперервно забезпечувати пацієнтів киснем та мати в розпорядженні запаси рідкого кисню на кілька днів вперед.

«Це кріоциліндр, у який закачується 7 тонн рідкого кисню і це забезпечує нормальну роботу лікарні. Не потрібно таскати оці балони, які були раніше. Зрозуміло, що і заправка їх незручна, та і просто велике фізичне навантаження на медичних працівників, які зараз повинні просто працювати. Ми вирішуємо аналогічне встановлення таких циліндрів ще й в першій лікарні. Там є свої складнощі, бо тут один корпус, там три корпуси. І потрібно вирішувати, чи ставити три циліндри, чи шукати якесь інше технічне рішення. Якщо ми говоримо про це устаткування, то фактично, нам компанія поставляє його безкоштовно», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


За словами заступниці міського голови, раніше медики в лікарні №2 використовували до 80 тонн кисню на рік і зберігався він у звичайних балонах. Найбільш необхідним кисень був під час операцій. Але в 2020 році після початку пандемії коронавірусу потреба збільшилася в десятки разів.

«Потреба лікарні на одну добу - до 1 тонни. Потім йде постійна дозаправка. Тут навіть можна відслідковувати і дистанційно регулювати роботу цього апарату», - каже заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«Чесно кажучи, я не можу сказати скільки коштує ця установка, але кріоциліндр на 2 тонни, якщо я не помиляюсь, коштує від 30 до 50 тисяч євро в середньому. Отака вартість на 2 тонни, а тут в три рази більше», - додає мер Житомира.

Встановлення та підключення нового обладнання дозволить забезпечити пацієнтів централізованою та безперебійною подачею кисню.

«Дана установка подає кисень в цей чотириповерховий корпус. Нині обладнано кисневими точками четвертий, третій і другий поверхи. На сьогодні ми маємо вже 114 встановлених точок, безпосередньо на які буде подаватись кисень. І крім того ми ще й використовуємо кріоциліндр. В загальному ми плануємо мати 224 точки. Це дозволить нам забезпечити вимоги нашого уряду і мати не менше 80% від ліжкового фонду, який виділений для лікування пацієнтів з COVID-19», - каже медичний директор КП «ЛІКАРНЯ №2» Віктор Помирляну.

Повністю запустити новий кріоциліндр в роботу планують вже 17 листопада. Нині тривають останні налаштування обладнання.

Нагадаємо, на брифінгу 16 листопада заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко повідомила, що в області є перебої з постачанням кисню в лікарні, але ситуація не критична. Цього ж дня заступниця мера Житомира Марія Місюрова пояснювала причини технічних проблем з подачею кисню в міських лікарнях.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада 2020 року для забезпечення ліжок киснем Житомирська область отримала 18 млн 399,9 тис. грн субвенції з державного бюджету, 11 листопада Житомирські області виділили на це ще 20 млн 366,8 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня коронавірус кисень кріоциліндр Сухомлин  
Матеріали по темі