Здоров'я

У лікарні №1 прокоментували смерть викладачки «Житомирської політехніки», яка писала про нестачу кисню

18 November 2020, 12:52

Медичний директор комунального підприємства «Лікарня №1» Андрій Волков прокоментував ситуацію пов'язану зі смертю викладачки Житомирської політехніки Ольги Грабар. На вихідних жінка розмістила в Facebook пост, у якому писала про те, що в лікарні №1 закінчився кисень.

У медичному закладі підтверджують: така пацієнтка дійсно перебувала на лікуванні в реанімаційному відділенні лікарні. Жінка мала підтверджений діагноз COVID та мала супутні хронічні захворювання.

«Дійсно, в нас була така пацієнтка, жінка 39 років. Вона померла позавчора (16 листопада, – ред.). Знаходилась у нас на лікуванні з 2 числа (2.11.2020, - ред.). Був підтверджений COVID. Вона з самого початку знаходилась в реанімації. Була підключена до апарату неінвазивної вентиляції, була на високопотоковій вентиляції. Тобто, вона отримувала не 10 літрів кисню на хвилину, а десь 30 літрів на хвилину потребувала. Померла вона позавчора. Ми проводили розтин. Причина смерті – інтенсивна тромбоемболія легеневої артерії. Це часте ускладнення при COVID. Сам COVID викликає тромбоутворення в усіх судинах і померла вона не від нестачі кисню, а від тромбоемболії», – каже медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.


За словами Андрія Волкова, тромбоемболія – поширене ускладнення під час COVID-19.

«Тромбоемболію викликає токсична дія вірусу і токсинів. Це не пов’язано з киснем. Крім того, у пацієнтів з COVID у процесі дихання задіяно приблизно 10% легеневої тканини. В деяких і менше. І навіть, якщо подавати 50 літрів на хвилину, то у них все одно буде відчуття задухи, бо процеси газообміну в легенях не проходять. Людина суб’єктивно буде відчувати, що кисню немає. Крім того, виникають панічні настрої, страх смерті. Можливо, це пов’язано з цим. Я не можу сказати точно, але в мене така версія», – каже Андрій Волков.

Медичний директор також пояснив, чи дійсно в лікарні є проблеми із постачанням кисню.

«Чим викликаний її пост. У нас зараз в лікарні проблем з киснем немає. Ви можете вийти подивитись – у нас запас кисню досить серйозний. У нас є договори з постачальниками, з цим проблем немає. Є технічні моменти в системі. Зараз почалися заморозки і почали примерзати магістралі. І технічно може бути падіння тиску на хвилину або дві, але потім тиск відновлюється. Це пов’язано чисто з фізичними причинами. Я хочу зауважити, що разом із нею на блоці знаходилося ще 9 пацієнтів, 6 з яких – на високопотоковій вентиляції. Всі, слава Богу, живі. Ви розумієте, що якби були перебої з постачанням, то кількість таких пацієнтів була би більша. Резюмую: пацієнтка померла від ускладнень COVID, а не від проблем з киснепостачанням в лікарні», – каже медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Нагадаємо, у соціальній мережі Facebook 15 листопада поширювали допис житомирянки Ольги Грабар про те, що в лікарні №1 немає кисню. 16 листопада заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова пояснила, що лікарні киснем забезпечені, а на вихідних були технічні проблеми, які вже вирішили.


Останній пост на Facebook-сторінці Ольги Грабар

Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2020 року в комунальній житомирській лікарні №2 завершували роботи із встановлення та налаштування кріоциліндру, в який закачується 7 тонн рідкого кисню.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 летальний випадок смерть лікарня №1 Волков Ольга Грабар кисень  
Матеріали по темі