Здоров'я

​У Житомирській області від коронавірусу померла підопічна інтернату, до якої не хотіли викликати «швидку»

18 November 2020, 15:42

15 листопада у Коростишівській лікарні від ускладнень коронавірусу померла підопічна Радомишльського психоневрологічного інтернату, яку госпіталізували лише після втручання моніторингової групи Офісу Омбудсмана.

Про це 18 листопада повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

«Померла підопічна Радомишльського психоневрологічного інтернату, яку за наполяганням моніторингової групи національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини було госпіталізовано до Коростишівської центральної районної лікарні», - йдеться у повідомленні.

За інформацією директора установи, підопічна К., у якої ПЛР-методом було встановлено коронавірус SARS-CoV-2, 15 листопада померла внаслідок ускладнень, спричинених COVID-19.

У пресслужбі Офісу Омбудсмана також нагадали, що під час візиту 12 листопада 2020 року лише після втручання моніторингової групи підопічних з ознаками ГРЗ було ізольовано до окремої кімнати, а також викликано бригаду екстреної медичної допомоги, яка невідкладно госпіталізувала підопічну К. до інфекційного відділення районної лікарні.

«За цим фактом Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини направлено лист до Генеральної прокуратури України для вжиття відповідних заходів реагування. Також направлено голові Житомирської обласної державної адміністрації звіт за результатами візиту з рекомендаціями вжиття невідкладних заходів з метою запобігання поширення коронавірусного захворювання і забезпечення 211 підопічних, які є особами з інвалідністю, належною медичною допомогою», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 12 листопада 2020 під час моніторингового візиту до Радомишльського психоневрологічного інтернату представниками Офісу Омбудсмана було виявлено двох підопічних з ознаками ГРЗ. Одна з підопічних перебувала у важкому стані – мала температуру тіла 39,3 та концентрацію кисню в крові 89%, але директор закладу та сімейний лікар відмовлялися викликати «швидку».

Як повідомляв Житомир.info, рішенням сесії Житомирської облради від 7 березня 2018 року керівником КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради на два роки призначено ексзаступницю мера Радомишля, майора міліції у відставці Світлану Охотенко, яка 8 місяців виконувала обов’язки директора даної установи. На початку квітня 2018 року обласна прокуратура оприлюднила результати перевірки дотримання конституційних прав громадян у психоневрологічних інтернатах, установах соціального захисту та інших місцях тривалого перебування: виявлено, що 70 утриманців Радомишльського психоневрологічного інтернату 4 роки не проходили медогляд за участю лікаря-психіатра, психолога і педагога з метою вирішення питання щодо подальшого їх утримання у закладі. В серпні 2019 року заступник голови облради Максим Вілівчук відвідав Радомишльський психоневрологічний інтернат та відзначав позитивні зміни в його роботі.

4 лютого 2020 року на сайті Уповноваженого з прав людини оприлюднили результати перевірки у Радомишльському психоневрологічному інтернаті, під час якої з’ясувалося, що деякі медсестри застосовують фізичне насильство до підопічних і не надають належної медичної допомоги. Розпорядженням від 12 лютого голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма створив робочу групу для вивчення діяльності Радомишльського психоневрологічного інтернату та рівня утримання підопічних в установі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 летальний випадок Радомишль інтернат  
Матеріали по темі