Здоров'я

​Лікарні Житомира без тендерів уклали на 1,5 млн грн договорів на харчування з підприємницею – мамою депутатки міськради

26 November 2020, 14:11

У Житомирі ФОП Тофілія Вручинська - мама депутатки міської ради Любові Цимбалюк у 2020 році отримала угоди на харчування в лікарнях на майже 1,5 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Трансперенсі Інтернешнл Україна з посиланням на матеріал, опублікований на ресурсі DoZorro.

«На початку пандемії в Україні Кабмін дозволив лікарням купувати організацію харчування (кейтеринг) без торгів на Prozorro, тобто просто за прямими договорами. Це зробили, щоб пацієнтів і лікарів могли швидко забезпечити харчуванням. Загалом відтоді за коронавірусною процедурою в Україні підписали 83 договори на понад 17 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

«У Житомирській області всі 12 відповідних угод на майже 1,5 млн грн уклали з підприємицею Тофілією Вручинською. У держреєстрі її основним напрямом діяльності вказано «Надання послуг перукарнями та салонами краси». Дочка Тофілії Вручинської - Любов Цимбалюк є депутаткою Житомирської міської ради. До місцевої влади її обрали не вперше», - повідомила пресслужба Трансперенсі Інтернешнл Україна.

У матеріалі зазначається, що медзаклади Житомирщини вирішили не вигадувати велосипед та спростити собі життя по-максимуму. Вони замовили кейтерингові послуги в одного підрядника за 12-ма коронавірусними договорами. Зокрема 7 контрактів на суму 1,06 мільйона гривень підписала Лікарня №1, а ще 2 договори на 392 тисячі гривень — у Лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка. Насамкінець, 3 замовлення загальною вартістю 42,12 тисячі гривень — за Дитячою лікарнею ім. В. Й. Башека. Усі ці медзаклади перебувають у підпорядкуванні Житомирської міської ради.

Надавачем послуг обрали підприємицю Тофілію Людвиківну Вручинську, яка в держреєстрі вказала основним видом діяльності «Надання послуг перукарнями та салонами краси». За триразове харчування одного медика (його замовляли саме для персоналу, а не пацієнтів) лікарні мали платити по 160 гривень.

Попри реєстрацію в досить далекому 2001 році, особливою активністю в публічних закупівлях пані Вручинська не вирізнялась. Окрім 12-ти цьогорічних «коронавірусних підрядів», вона отримала ще тільки 2 замовлення. Одне у грудні 2019-го від Житомирського національного агроекологічного університету, а друге — від Лікарні №1, яка у липні придбала кейтерингові послуги не через коронавірусну процедуру, а звичайним звітуванням. Можливо, замовник просто забув поставити позначку COVID-19 на закупівлі, однак цим він формально порушив законодавство і сам себе поставив під загрозу. Адже для придбання послуг на 88 тисяч гривень треба було використати спрощену процедуру.

«Ми спробували дізнатись у пані Вручинської секрет несподіваної популярності серед медзакладів Житомира, однак за номером телефону, вказаним підприємицею під час реєстрації, виявився салон краси “Шарм”. Там Тофілію Вручинську знали, та навіть пообіцяли передати наші питання та прохання перетелефонувати за можливості. Проте зворотного зв’язку від підприємиці ми так і не дочекались. Цікаво, що дочка Тофілії Вручинської Любов Цимбалюк — депутатка Житомирської міської ради. До травня 2019 року вона очолювала у раді фракцію ВО «Батьківщина», була членкинею постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій. А в 2013-14 роках навіть виконувала обов’язки міського голови. На цьогорічних виборах пані Цимбалюк знову обрали до Житомирської міськради, однак вже як перший номер партії «Сила і честь», - йдеться у матеріалі на ресурсі DoZorro.

Як повідомляв Житомир.info, для житомирських медиків «швидкої» закупили комплекти захисного одягу в 2,5 раза дорожче ціни виробника.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус лікарня закупівля харчування Цимбалюк  
Матеріали по темі