Здоров'я

В усіх лікарнях України перевірять обладнання через загибель двох пацієнтів на апаратах ШВЛ

29 November 2020, 18:06

Через трагедію в Жовківській лікарні Львівської області, де через вимкнення електропостачання померли двоє пацієнтів, які перебували на ШВЛ, у лікарнях по всій Україні перевірять обладнання.

Про це 29 листопада повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Facebook.

«Через вимкнення електропостачання у Жовківській районній лікарні двоє пацієнтів, які знаходились на апаратах штучної вентиляції легень, померли. Лікарі боролися за їхні життя за допомогою мішка Амбу. Проте врятувати, на жаль, не вдалося. Водночас лікарня, де сталося це, забезпечена аварійним дизель-генератором, який не переключався автоматично. На місце терміново направлено комісію, щоб з’ясувати всі обставини. Також перевірки обладнання будуть проведені в усіх лікарнях по всій країні», - написав міністр.

Він зауважив, що особисто контролюватиме роботу комісії.

Зазначимо, що трагічна подія сталася 27 листопада, але розголосу набула лише через два дні: вранці 29 листопада поліція Львівської області оприлюднила інформацію, що 28 листопада під час моніторингу соціальних мереж, поліцейські виявили повідомлення про те, що у Жовкві через відсутність електропостачання у реанімації місцевої лікарні померло двоє людей.

«Проведеною перевіркою встановлено, що 27 листопада в період від 17.50 до 19.10 було відсутнє електропостачання у Жовківській районній лікарні. В цей час у реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років, які були підключені до апаратів ШВЛ. Попередня причина смерті – дихальна недостатність. Також правоохоронці встановили, що у лікарні наявні два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла. Проте їх задіяно не було. За фактом слідчі Жовківського відділення поліції за процесуального керівництва Червоноградської місцевої прокуратури відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.367 (Службова недбалість) та ч.2 ст 119 (Вбивство через необережність) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання передбачене санкціями статей – позбавлення волі на строк до восьми років», - зазначається у повідомленні поліції.

Згодом голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що один з генераторів був під’єднаний до пологового відділення, а другий взагалі був у гаражі.

«В лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Один електрогенератор під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та зі слів самих працівників медичного закладу чомусь знаходився в гаражному приміщенні на території лікарні і не був підключений до електромережі. При відібранні первинних показів слідчо-оперативною групою керівництво медзакладу пояснило, що генератор не задіяно до реанімаційного відділення, оскільки в ньому не було потреби. А в самому Жовківському РЕМ, коли зникло світло, медзаклад нібито запевнили, що е/е не буде впродовж 20 хв», - поінформував голова облдержадміністрації.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 29 листопада 2020 року в лікарнях Житомирській області перебували 1103 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19 та підозрами, загалом в лікарнях виділено 2525 ліжок для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, з них 1453 ліжка забезпечені киснем.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ШВЛ поліція Львівська область лікарня МОЗ перевірка Степанов  
Матеріали по темі