Політика

​ЦВК достроково припинила повноваження всього складу ТВК у Житомирській області через систематичне порушення законодавства

30 November 2020, 21:28

Центральна виборча комісія на засіданні 30 листопада достроково припинила повноваження всього складу Овруцької міської територіальної виборчої комісії через систематичне порушення комісією Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

Про це повідомляють на сайті ЦВК.

«Рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 5 листопада 2020 року зазначену ТВК було зобов’язано провести повторний підрахунок голосів з виборів депутатів Овруцької міської ради та Овруцького міського голови.

Цією комісією було проведено повторний підрахунок голосів виборців на 25 виборчих дільницях. Проте, як зазначено в постанові Сьомого апеляційного адміністративного суду від 28 листопада 2020 року, вказана ТВК повинна була здійснити повторний підрахунок голосів виборців на всіх дільницях виборчого округу, а не на окремих. А також – не брати до уваги результати підрахунку голосів виборців, які були встановлені неповноважним складом зазначеної виборчої комісії.

Окрім того, в окремій ухвалі Житомирського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2020 року вказано на порушення виборчою комісією під час повторного підрахунку голосів виборців із зазначених місцевих виборів вимог Виборчого кодексу та відповідного Порядку, затвердженого постановою ЦВК від 15 жовтня 2020 року № 386.

Відтак Комісія, встановивши факт систематичного порушення зазначеною комісією Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України, достроково припинила повноваження всього її складу», – йдеться у повідомленні.

При цьому місцеві організації політичних партій, за поданням яких до складу вказаної виборчої комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, можуть не пізніше 15 години 1 грудня 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до складу зазначеної ТВК.

«Своєю чергою останню зобовʼязано після сформування її нового складу невідкладно здійснити дії щодо встановлення результатів виборів Овруцького міського голови з врахуванням рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 5 листопада 2020 року та з недопущенням порушень законодавства про вибори, встановлених в окремій ухвалі Житомирського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2020 року.

Комісія також звернула увагу Овруцької міської ТВК на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства під час реалізації повноважень з підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи», – повідомляють на сайті ЦВК.

Нагадаємо, Житомирський окружний адміністративний суд 5 листопада задовольнив позов кандидата на посаду Овруцького міського голови Олександра Гуденка (Радикальна партія Олега Ляшка) до міської територіальної виборчої комісії: визнав дії комісії протиправними та зобов'язав провести перерахунок голосів. Станом на 12 листопада Овруцька міська ТВК не встановила результати виборів депутатів міської ради та міського голови через судові рішення.

Як повідомляв Житомир.info,13 листопада на засіданні Центральна виборча комісія розглядала окремі питання діяльності Овруцької ТВК, зокрема скаргу кандидата на посаду Овруцького міського голови у якій він оскаржував бездіяльність ТВК.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦВК Овруцька ТВК комісія повноваження порушення  
Матеріали по темі