Економіка

Верховна рада залишала місцевим бюджетам податок на пальне, це 52 млн грн в бюджет розвитку Житомира, - Прохорчук

16 December 2020, 11:55

Виконком затвердив проєкт бюджету Житомирської міської територіальної громади на 2021 рік.

Проєкт рішення розглядали на засіданні 16 грудня.

«В проєкті бюджету громади передбачені надходження в сумі 2 мільярди 752,5 мільйони гривень. Вчора відбулася дуже знакова подія – Верховна рада за підтримки всіх депутатів Житомирської області, зокрема, з якими співпрацює безпосередньо місто Житомир – Герасименко, Кузьміних, Павленко, всі підтримали зміни до бюджетного податкового кодексу, які сприяють залишенню в бюджетах всіх місцевих громад акцизного податку на нафтопродукти. Для Житомира це є як мінімум 52 мільйони гривень ресурсу. Тому ми пропонуємо оприлюднений проєкт бюджету взяти за основу і уточнити в показниках доходу, збільшивши їх на суму 52 мільйони по акцизному податку», - сказала директор департаменту бюджету та фінансів Діна Прохорчук.

Перший заступник мера Світлана Ольшанська зауважила, що ці кошти йдуть в бюджет розвитку.

Щодо видатків, то вони заплановані на рівні 2 млрд 745 тис. грн, спрямовуються на виконання 30 цільових програм та 107 бюджетних програм.

«Якщо говорити про структуру видатків в питомій вазі, то 1,5 млрд грн, 60% бюджету – це заробітна плата. Оплата комунальних послуг становить трохи менше ніж 5%, а 3-4 роки тому ми мали до 10%. В структурі головних розпорядників коштів, яких є 14, найбільшу питому вагу займає основний розпорядник коштів – 1 млрд 492 млн грн – департамент освіти. Всі видатки бюджету розподілені на виконання заходів цільових програм та утримання бюджетних установ», - наголосила директор фіндепартаменту.

Вона уточнила, що по департаменту освіти є недофінансованість по заробітній платі педпрацівників – 36,7 млн грн.

«Цей показник буде уточнюватися відповідно до прийнятого вчора закону про державний бюджет та проєкту рішення про обласний бюджет», - зазначила Діна Прохорчук.

В бюджеті розвитку на 2021 рік передбачалося 176,1 млн грн, з яких нерозподіленими залишалося 42 млн грн. Але з урахуванням 52 млн грн акцизного податку на пальне загальний обсяг бюджету розвитку зростає до 227 млн грн.

«На сьогодні частину коштів (бюджету розвитку) ми пропонуємо залишити нерозподіленими і розподіляти їх вже в лютому-березні, виходячи з фактичного виконання бюджету в наступному році. Тому спрогнозувати як дохідну, так і видаткову частину на сьогодні важко, невідомо, як поведе себе економіка та які сюрпризи при виконанні бюджету у нас можуть бути. Тому в бюджеті розвитку ми закладаємо лише обов’язкові видатки на погашення кредитних коштів та соціальні видатки і придбання обладнання для медичних закладів», - сказала директор фіндепартаменту.

Нагадаємо, на вечірньому пленарному засіданні 15 грудня Верховна рада прийняла закон «Про Державний бюджет України на 2021 рік». За законопроєкт «в цілому» проголосували 289 народних депутатів, всі шість мажоритарників від Житомирської області були «за», Юрій Павленко з фракції «Опозиційна платформа – За життя», якого згадувала директор фіндепартаменту, за держбюджет, як і вся його фракція, не голосував.

Як повідомляв Житомир.info, на сайті міської ради 7 грудня 2020 року оприлюднили проєкт бюджету Житомирської міської територіальної громади на 2021 рік. Бюджет Житомирської територіальної громади на 2021 рік планують розглядати на сесії міської ради 17 грудня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком бюджет Прохорчук акциз держбюджет  
Матеріали по темі