Місто

​Поставлена крапка в історії з будинком по Київській, 50. Сучасному Бізнес Центру в Житомирі бути

18 December 2020, 11:43

За висновками експертизи, проведеної у жовтні 2020 року, будівництво нового бізнес-центру на Київській, 40 у Житомирі не шкодить сусіднім житловим будинкам. Тож результати проведеного обстеження «дають підстави рекомендувати для подальшої реалізації проєкт торгово-офісної будівлі».

Саме такий висновок надало ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (м. Київ) за результатами проведеного обстеження житлового будинку по Київській, 50.

Зокрема у документі, який є у розпорядженні Житомир.info, серед перерахованих можливих причини появи тріщин у будинку названі деформація ґрунтів у результаті пошкодження загальноміських та внутрішньобудинкових мереж водовідведення, а також виконання перепланувань та розширення прорізів у несучих конструкціях на першому поверсі та технічному підпіллі будинку.

За висновками експертів, технічний стан фундаментів та цокольної частини перебуває у задовільному стані, як і технічний стан інших частин будинку: цегляних стін, перекриттів, сходових кліток, а виявлені дефекти у вигляді тріщин «суттєво не впливають на їх несучу здатність та придатність до нормальної експлуатації». Більше того, при порівнянні результатів попереднього обстеження, експерти відмітили, що більшість виявлених тріщин були зафіксовані ще у 2018 році, тобто до початку будівництва.

«Фізичний знос будинку оцінюється в межах 30…40%, що дозволяє кваліфікувати загальний технічний стан як «задовільний», - йдеться у висновках експертизи.

У результаті, балансоутримувач та забудовник отримали рекомендації, щодо утримання житлового будинку та мінімізації впливу нового будівництва на сусідню забудову.

За словами представника забудовника – ТОВ «Полісся-Інвестбуд», наразі вони мають усі дозвільні документи на продовження будівництва, в тому числі знято заборону на проведення будь-яких будівельних та земляних робіт.

Про це йдеться у постанові Сьомого апеляційного адміністративного суду (м. Вінниця) від 5 листопада 2020 року, оприлюдненій в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Даною постановою було повністю задоволено скаргу ТОВ «Полісся Інвестбуд» та скасовано попередню ухвалу Житомирського окружного адмінсуду від 16.09.2020 про накладення заборони та проведення будівельних, земляних та інших робіт та Київській,40.

Наявні дозвільні документи від управління Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради, висновки нещодавно проведеної на вимогу мешканців будинку по Київській, 50 експертизи, скасована судом заборона на проведення робіт – усі ці документи дозволяють забудовнику безперешкодно продовжувати зведення сучасного бізнес-центру в середмісті Житомира, який не лише сприятиме економічному розвитку міста, створенню нових робочих місць та надходженню до бюджету податків і зборів, а й завдяки сучасним архітектурним рішенням здатен кардинально змінити зовнішній вигляд головної «артерії» Житомира.

Наразі зведення сучасного бізнес-центру перебуває в активній фазі, об’єкт швидко будується і росте просто на очах.

Втім, деякі мешканці сусіднього будинку не полишають спроб час від часу «качати» ситуацію і вигадують нові «методи боротьби зі скандальним будівництвом», а найактивніші ще й намагаються підзаробити, натякаючи, аби їм заплатили за припинення «акцій протесту».

Але забудовник переконує, що діє в законному правовому полі, тож «задобрювати» незадоволених не збирається, натомість, готовий до мирного врегулювання конфлікту, у тому числі, до співпраці з ОСББ. Тим паче, за словами забудовника, після проведеного укріплення фундаменту будинку та отримання висновків експертизи майже усі мешканці будинку по Київській, 50 підтримують будівництво бізнес-центру, лишилося лише три жителі, які виступають проти.

«Ми впевнені у тому, що наше будівництво не шкодить сусіднім будинкам, і це підтвердила повна експертиза, замовлена жителями будинку, проте намагаємось врегулювати ситуацію мирно, реагуємо на усі претензії. Відтак, задовольнили їхню вимогу і восени минулого року та навесні 2020 за власні кошти провели роботи з укріплення фундаменту поліуретаном на Київській, 50», - розповів представник забудовника.

Нагадаємо, 21 вересня 2020 року в міській раді відбулося засідання за участі представників влади, забудовника та мешканців щодо виконання ухвали суду, який 18 вересня наклав заборону на проведення будь-яких робіт по вул. Київська, 40, де планують побудувати бізнес-центр. На нараді дійшли згоди щодо проведення незалежної експертизи, аби дізнатися, чи пов’язана поява тріщин у житлових будинках з будівництвом по-сусідству бізнес-центру.

Як повідомляв Житомир.info, хмельницьке ТОВ «Полісся Інвестбуд» в 2016 2018 року в реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції опублікована декларація про початок будівельних робіт за цією адресою.

У грудні 2019 року радник мера Житомира розповів, чому «заморозили» будівництво торговельно-офісного центру на Київській.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бізнес-Сіті бізнес-центр офіс будівництво  
Матеріали по темі