Події

​Молодшому Гладковському повідомили про підозру в отриманні хабаря за допомогу ДП «Житомирський бронетанковий завод»

21 December 2020, 16:56

21 грудня 2020 року САП та НАБУ повідомили про підозру в одержанні 950 тис. грн неправомірної вигоди особі, яка забезпечувала вплив на ухвалення рішення генеральним директором Державної компанії «Укрспецекспорт» на користь ДП «Житомирський бронетанковий завод».

Про це повідомили на сторінці «Спеціалізована антикорупційна прокуратура» у мережі Facebook та на сайті НАБУ.

«В ході досудового розслідування кримінального провадження стосовно ухилення від сплати податків на суму майже 50 млн гривень на постачанні комплектуючих до військової техніки, встановлено наступне. У 2015 році двоє осіб, які фактично здійснювали керування товариством "Оптимумспецдеталь", розробили злочинну схему постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств Державного концерну "Укроборонпром" (далі - Концерн) з ухиленням від сплати податків з таких операцій.

До реалізації цієї злочинної схеми особи з метою отримання переваг для вищевказаного товариства під час фінансово-господарських відносин з державними підприємствами – учасниками Концерну залучили особу, близький родич якої на той час обіймав посади в Раді національної безпеки і оборони України та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу.

У 2016 році організатори схеми звернулися до залученої особи, аби той вплинув на прийняття генеральним директором Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" рішення щодо надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн гривень від Державної компанії на користь ДП «Житомирський бронетанковий завод», яке за ці кошти сплатило б свої фінансові зобов’язання товариству "Оптимумспецдеталь" у договорах на постачання товарів.

Результатом виконання цих домовленостей, на які впливали родинні зв'язки особи, стало перерахування коштів спочатку на рахунки ДП «ЖБТЗ», а потім на рахунки ТОВ «Оптимумспецдеталь» у сумі 7 100 196 гривень.

Після легалізації отриманих коштів, особа за свої "послуги" отримала неправомірну вигоду еквівалентну 950 тис. гривень», – йдеться у повідомленні.

На сьогодні дії особи кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, тобто одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - генеральним директором Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт».

НАБУ та САП не вказує ім'я та прізвище підозрюваного, однак його називає Сергій Лещенко у своєму каналі в Телеграм.

Як повідомляв Житомир.info, журналісти програми «Наші гроші» викрили корупційну схему за участю «Укроборонпрому»: неякісні запчастини і техніку з Росії контрабандою продавали державному концерну через фірми-прокладки, у цей час відмиваючи шалені суми, фіктивна компанія «Оптимумспецдеталь» за декілька років отримала від державних бронетанкових заводів близько 100 мільйонів гривень. Перша частина розслідування була оприлюднена 25 лютого 2019 року.

11 березня 2019 року в ефір вийшла остання частина розслідування, де знову згадали Житомирський бронетанковий завод та екскандидата в нардепи по Малинському округу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бронетанковий завод ЖБТЗ Укроборонпром підозра НАБУ САП хабар 
Матеріали по темі