Здоров'я

​Міністр Степанов презентував Дорожню карту вакцинації проти коронавірусу, яку проводитимуть у п’ять етапів

25 December 2020, 13:39

У Міністерстві охорони здоров’я завершили роботу над «Дорожньою картою з впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках».

Про це 24 грудня повідомила пресслужба МОЗ з посиланням на інформацію міністра Максима Степанова, озвучену під час щоденного брифінгу.

«Наразі питання доступу громадян України до вакцини проти COVID-19 є пріоритетом діяльності МОЗ. Адже масове щеплення населення є найефективнішим методом боротьби з коронавірусною інфекцією. Сподіваємось, що вакцинація розпочнеться вже у лютому 2021 р. Однак терміни можуть незначно зсунутися, все залежатиме від поставки вакцин», — наголосив очільник МОЗ.

Максим Степанов поінформував, що на основі рекомендацій українських експертів та низки міжнародних організацій виділено дев’ять пріоритетних груп для вакцинації проти COVID-19, а саме: медичні працівники, військовослужбовці, працівники соціальної сфери, особи, які проживають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки, та працівники таких закладів, люди похилого віку (60 років і старші), працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти, особи віком від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями, особи, які перебувають в місцях обмеження волі, та працівники місць обмеження волі.

Міністр підкреслив, що вакцинація проти COVID-19 буде виключно добровільною.

«Такої масштабної вакцинації Україна ще не проводила. Хочу наголосити, що вона буде добровільною. Держава повинна запропонувати можливість вакцинації, це і буде зроблено, а люди визначатимуться. Зі свого боку МОЗ наполегливо радить пройти вакцинацію проти COVID-19», — заявив очільник МОЗ.

Таким чином, як зазначив Максим Степанов, багаторівнева кампанія з вакцинації проти COVID-19 охопить щонайменше 50% населення країни. Вона триватиме протягом 2021-2022 років та буде проходити у 5 етапів:

Перший — передбачає вакцинацію людей із критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19. Йдеться про медичних працівників, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу в умовах стаціонару, та військових, які беруть участь в ООС. На цьому етапі планується охопити приблизно 355 тис. людей.

Другий — вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги. Планове охоплення на другому етапі становитиме приблизно 2,3 млн людей.

Третій — вакцинація людей з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: приблизно 7,2 млн людей.

Четвертий — вакцинація людей з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: приблизно 11 млн людей.

П’ятий — вакцинація інших категорій населення, які не входять до пріоритетних груп. Йдеться про людей віком до 59 років без супутніх захворювань. Планове охоплення: приблизно 19 млн людей.

Також МОЗ розробило загальні логістичні сценарії для імунізації населення проти COVID-19. Імунізація буде проводитись на базі існуючих кабінетів і пунктів щеплень (станом на грудень 2020 року в Україні налічується 11 346 таких пунктів). Крім цього, будуть створені мобільні бригади з імунізації.

За умови забезпечення всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації, мобільні бригади в усіх регіонах будуть здатні здійснювати приблизно 190 тис. щеплень на тиждень. Планується й створення орієнтовно 50 тимчасових центрів вакцинації, які будуть оснащені необхідним обладнанням для повного циклу здійснення вакцинації.

Максим Степанов також зазначив, що для вакцин, які передбачають холодовий ланцюг з умовами транспортування та зберігання від -70°С, будуть використовуватись як можливості підприємства «Укрвакцина», так і потужності відповідних комерційних підприємств.

«Координувати процес впровадження вакцини проти COVID-19 та проведення кампанії з вакцинації буде оперативний штаб МОЗ із реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Його очолює Міністр охорони здоров’я. На регіональному рівні координувати заходи з імунопрофілактики будуть регіональні координатори. Вони визначатимуться в кожній області та у м. Києві на запит МОЗ», - повідомили в МОЗ.

Нагадаємо, 24 грудня Мінфін повідомив про виділення 1,3 млрд гривень на закупівлю вакцини від коронавірусу, яка має з’явитися в Україні уже в лютому 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував народних депутатів про затвердження за тиждень Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 та назвав пріоритетні групи для вакцинування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус вакцина МОЗ вакцинація  
Матеріали по темі