Здоров'я

Для житомирських медиків без тендерів у однієї фірми закупили вже третю партію “швидких”, тепер на 39,2 млн грн

18 January 2021, 14:24

КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської облради 15 січня замовило 20 спецавтомобілів «швидкої допомоги» у ТОВ «Автоспецпром». Вартість підписаного договору 39,2 млн грн, тобто одна «швидка» коштує 1 млн 960 тис. грн.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

У тендерній документації зазначено, що закупівля спецавтомобілів здійснюється за кошти Національної служби здоров’я України, виділені на заходи з запобігання пандемії COVID-19. За умовами договору, спеціалізовані санітарні автомобілі екстреної медичної допомоги типу В ТОВ «Автоспецпром» має поставити до 31 грудня 2021 грудня.

Автомобілі швидкої допомоги типу В - це автомобілі, які оснащені медичним обладнанням: в машинах є засоби транспортування, засоби для моніторингу життєво важливих параметрів та для реанімаційних заходів, прилади для інфузії, медичний одяг та інше.

За умовами тендерної документації, автомобілі мають відповідати таким характеристикам: двигун - дизельний; потужність двигуна - не менше 160 кінських сил; показник часу з розгону з допустимою повною масою автомобіля - прискорення з швидкості від 0 км/год до 80 км/год за 35 с.

Як повідомляють “Наші гроші”, в кінці минулого року ДП “Медзакупівлі”, що здійснює закупівлі для Міністерства охорони здоров’я, домоглося змінення технічних вимог до потужності “швидких” на закупівлі в 728 млн грн. Раніше вимагалося постачати авто з двигунами потужністю не менше 160 кінських сил. Фактично в Україні цим вимогам відповідали тільки “швидкі” «Автоспецпром» на базі автомобілів Citroen Jumper. У МОЗ пізніше погодилися знизити потужність до 145 к.с., але “Медзакупівлі” все одно наполягали, що цей критерій є механізмом штучного звуження конкуренції. Врешті-решт, Міністерство погодило «Медзакупівлям» технічні вимоги без потужності двигуна, але з розгоном до 80 км/год. за 35 секунд, це дозволило збити ціну на автомобілі на чверть.

У підсумку, “Автоспецпром” поставив “швидкі” типу B на базі Citroen Jumper 2х4 по 1 мільйон 590 тисяч.

ТОВ «Автоспецпром» зареєстроване в Київській області, селі Петропавлівській Борщагівці, по вулиці Оксамитова, 9. Спеціалізується фірма на виробництві автотранспортних засобів, статутний капітал - 25 тис. грн. Бенефіціарними власниками фірми є Фісталь Герман Емілевич та Фісталь Володимир Емілійович.

За інформацією сайту «Наші гроші», з січня по жовтень 2020 року ТОВ «Автоспецпром» отримало всі 14 замовлень по Україні на поставки «швидких» типу В на суму 190,16 млн грн. Компанія «Автоспецпром» входить до пулу компаній братів Фісталів, чий батько відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (відома як представник Партії регіонів, а у межах минулого скликання була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляла «Опозиційний блок»).

Зазначимо, це вже третя закупівля житомирського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф “швидких” у фірми Фісталів.

Нагадаємо 5 жовтня 2020 року Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф підписав договір з ТОВ «Автоспецпром» на закупівлю 10 «швидких» за 19,6 млн грн. Уже 21 жовтня у Житомирі презентували першу партію автомобілів, закуплених для Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Як повідомляв Житомир.info, 29 жовтня Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф підписав ще один договір на закупівлю 10 спецавтомобілів “швидкої допомоги” з ТОВ “Автоспецпром” вартістю 19,6 млн грн. А 21 грудня до Житомирського обласного центру екстреної медичної допомоги прибула друга партія сучасних спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: швидка допомога закупівля ЦЕМДМК  
Матеріали по темі