Фоторепортаж

​Що змушує житомирських велосипедистів їздити взимку та як робити це безпечно. Фоторепортаж

27 January 2021, 16:53

Коронавірусний карантин та обмеження пересування громадським транспортом зробили велосипед найпопулярнішим видом транспорту ще навесні 2020 року. Проте, з приходом зими й закінченням велосезону багато велосипедистів відмовилися залишати свої двоколісники до весни та не пересіли на громадський транспорт. І у сніг, і у морози, і у дощ на вулицях Житомира можна побачити досить багато велосипедистів.

“Цьогоріч COVID, карантин, школи зачинені, кордони зачинені, і весь світ, не тільки Житомир чи Україна, вирішили сісти на велосипеди. Був такий велосипедний бум! Я б і не сказав, що набагато більше людей став бачити у місті на велосипедах, але водночас була розкуплена колосальна кількість велосипедів. Пусті склади. Якщо раніше взимку можна було купити з хорошою знижкою дорогі минулорічні моделі, влаштовували розпродажі, то зараз всього цього нема. Найбільше, що стримує людей від зимових поїздок - це страхи. Є люди, які бояться холоду. Але їзда на велосипеді до -15 майже нічим не відрізняється від швидкої ходи. Якщо людина здатна пересуватися містом у таку погоду ногами, то вона зможе і велосипедом. Звісно, зимове переміщення велосипедом не має бути швидким, не потрібно влаштовувати гонку і пітніти. Але люди, які мають алергію на холод чи погано сприймають навіть -2, їм краще взимку на велосипед не сідати. Щодо безпеки життю та велосипеду - то звісно, як і влітку, так і взимку потрібно дотримуватися правил, носити засоби безпеки, мати ліхтарі і таке інше. Взимку на узбіччях доріг снігова каша і реагент, це створює додаткову небезпеку та незручності для велосипедистів. І хоча їздити тротуарами не можна, іноді варто пошукати альтернативний маршрут, можливо, дворами, щоб оминути проїжджу частину. Також коли реагенти потрапляють на трансмісію, страждає ланцюг та “зірочки”. Ті, хто їздить круглий рік, влітку ставлять нові компоненти, а за осінь-зиму “вбивають” їх і на наступний рік купують нові. Якщо ж їздити тільки влітку - то ланцюга і зірочок може вистачити і на п’ять років. Бажано використовувати шиповані металеві шини. Але вони дуже дорогі і рідко хто їх купує. Тому раджу обирати хоча б більш “зубатіші”, шиповані покришки”, - розповідає професійний веломеханік Ігор Діхтяренко.

Для когось велосипед - засіб заробітку, наприклад, для працівників служб доставки. Хтось економить на проїзді. Комусь зимові поїздки “у кайф”. Дехто береже своє здоров’я і відмовляється користуватися громадським транспортом. Хтось займає проекологічну позицію. Житомирський велоактивіст Андрій Бабак розповів, чому він їздить взимку двоколісником на роботу, та про нюанси зимових поїздок:

“Я їжджу на велосипеді у будь-яку погоду. Це моє хобі, а також я їжджу на двоколіснику на роботу. Я і у школу їздив велосипедом, і в ліцей, і в університет. На першу свою роботу я теж їздив велосипедом. По-перше, це зручно: можна вибудовувати більш швидкий маршрут, не потрібно очікувати громадський транспорт. Також це екосвідоме рішення. Карантин також вплинув. От як було на початку локдауна: стоїш на зупинці, мерзнеш, приїжджає 19 маршрутка і водій каже “Я пускаю тільки одну людину”. Поперед тебе заскакує жіночка - і все, ти вже не сядеш. Їжджу я у будь-яку погоду. Було ось -23 і мені було дуже зручно! Набагато зручніше, ніж у - 3. Я їжджу у окулярах і балаклаві і звісно, окуляри запотівають. Тому потрібно, щоб окуляри під час руху правильно обдувалися. Для окулярів є спреї-антифог для окулярів. Важливим є екіпірування. У велосипедистів є по 4 пари рукавичок на різний температурний режим, велоформа, підштанники. На сидіння сідати не холодно, бо велоодяг має свої плюси.

Коли була перша ожеледиця, я вів велосипед тротуаром і якби я був без велосипеда - міг би і впасти, бо тротуари у нас не рівні. Велосипед давав мені додаткову точку опору.

Зима ставить свої умови у піклуванні про свій двоколісник - певні тонкощі в обслуговуванні. Доглядати за велосипедом потрібно набагато більше, ніж влітку - частіше чистити ланцюг, бо у нього потрапляє вода та сніг, також є тонкощі з обслуговуванням гідравлічної системи. Іноді щовечора доводиться чистити ланцюг.

Їздити велосипедом - корисно для здоров’я, екологічно та зручно. У наш фоторепортаж потрапили житомирські велосипедисти, яких не злякали погодні умови і вони з різних причин вирішили взимку їздити вулицями міста двоколісником.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед велосипедист зима  
Матеріали по темі