Здоров'я

Чому житомиряни не можуть пройти обстеження на новому мамографі в поліклініці №1

29 January 2021, 14:53

У вересні 2020 року стало відомо, що Житомирській міській лікарні №1 планують придбати цифрову мамографічну систему. Вже в жовтні того ж року в поліклініку № 1 доставили мамограф.

На сьогодні в приміщенні, де розташований апарат, вже зробити ремонт, а сам мамограф встановили та протестували, але й нині пацієнти не можуть їм скористатися.

«Ми чекаємо дозволу з Інституту регулювання ядерної медицини. Ми готові до роботи, але немає дозвільних документів, а без них рентген апаратура не може працювати, бо це безпека медичних працівників і пацієнтів. Питають і телефонують, не лише до нас, коли вже у нас запрацює апарат», - говорить лікар-хірург мамологічного центру КП «Лікарня №1» Ярослав Сущенко.


В мамографічному кабінеті є три кімнати. Сам процес проходить таким чином: в кабінеті, де стоїть мамограф з пацієнтом знаходиться рентгенолаборант, який слідкує за процесом на моніторі, водночас картинка передається на монітор до сусіднього кабінету, де знаходиться лікар. Нагадаємо, цей апарат особливий тим, що дозволяє виявляти рак молочної залози на початковій стадії у жінок різних вікових категорій.

«На цей час в області такого апарату немає - це сучасний цифровий мамограф. В області переважно аналогові мамографі. У нього є така важлива функція, як томосинтез, тобто це 3-D мамографія, яка дозволяє побачити у молодих жінок з високою щільністю тканини молочної залози утворення. На звичайних мамографах вони не інформативні для молодої категорії жінок», - розповідає лікар-хірург мамологічного центру КП «Лікарня №1» Ярослав Сущенко.

Також у поліклініці вже підготувати спеціалістів, які будуть працювати на цьому обладнанні.

«Планують, щоб апарат працював у дві зміни з восьмої до двадцятої. Планується два рентгенолаборанти, тому що це навантаження, один не впорається. Апарат, за нашими прогнозами, буде завантажено на всі 100%, багато пацієнтів буде. У нас вже є лікар, який пройшов спеціалізацію по радіології. Перед запуском мамографу він поїде на стажування у провідну київську лікарню», - каже Ярослав Сущенко.

Нагадаємо, що міський голова неодноразово говорив, що вчителі зможуть одні з перший пройти безкоштовне обстеження на даному апараті. Житомиряни зможуть скористатися цифровою мамографічною системою за направленням сімейного лікаря або за власним бажанням, кажуть в поліклініці. Проте, коли саме це буде, невідомо.

Нагадаємо, у вересні 2020 року у Житомирській міській лікарні №1 розповіли, що планують придбати за бюджетні кошти цифрову мамографічну систему вартістю 9 млн грн, яка дозволить виявляти рак молочної залози на початковій стадії.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: момограф поліклініка обстеження  
Матеріали по темі