Суспільство

В Житомирській області заклади профтехосвіти заповнені на 47%, вартість навчання одного учня – майже 60 тис. грн

1 February 2021, 11:33

В Житомирській області завантаженість закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, в середньому складає 47%

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Віктор Градівський у відповіді на запит депутата обласної ради Володимира Нагорняка (фракція ОПЗЖ) щодо вжиття заходів для збереження мережі професійно-технічних навчальних закладів.

У відповіді на запит, зокрема, зазначається, що відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України від 22.09.2020 припинено діяльність професійно-технічного училища №16 м. Коростеня шляхом приєднання до Державного навчального закладу «Малинський професійний ліцей» та припинено діяльність Турчинівського професійного ліцею та Андрушівського професійного ліцею шляхом приєднання до Коростишівського професійного аграрного ліцею. На базі ліквідованих закладів створені територіальні відокремлені спеціалізовані відділення, де збережено контингент учнів та перелік професій.

«Щорічно в закладах професійної (професійно-технічної) освіти спостерігається тенденція до зменшення контингенту учнів, що призводить до збільшення вартості підготовки одного учня, яка виникає внаслідок того, що заклади не використовують у повному обсязі свої потужності. Завантаженість закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, в середньому складає 47 відсотків. Вартість навчання одного учня в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, які фінансуються з обласного бюджету, в середньому складає 57,7 тис. грн. Водночас вартість навчання одного учня в закладах професійної (професійно-технічної) освіти міста Житомира складає близько 35,0 тис. грн, на умовах державного замовлення за професією загальнодержавного значення - 30,2 тис. грн. Укрупнення закладів дає можливість для участі у проєктах щодо створення навчально-практичних центрів», - йдеться у відповіді заступника голови ОДА.

Зазначається, що удосконалення мережі закладів профтехосвіти не призведе до зменшення контингенту учнів, які навчаються в закладах, а лише має забезпечити більш ефективне використання бюджетних коштів та надання освітньої послуги на більш високому рівні.

Нагадаємо, 20 січня в інтерв’ю голова бюджетної комісії Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв зазначав, що з міського бюджету щороку виділяють 90 млн грн на утримання ПТУ, які не підпорядковуються міському департаменту освіти. Міськрада зверталася з листом до обласної ради та облдержадміністрації, щоб вони взяли на себе хоча б частину фінансування закладів профтехосвіти, але отримали відмову.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2016 року ПТУ Житомира включили до міської освітньої мережі і почали фінансувати з міського бюджету. В інтерв’ю в лютому 2017 року мер Житомира Сергій Сухомлин говорив, що система профтехосвіти місту потрібна, бо без цієї системи розвиток міста з точки зору залучення інвестицій, будівництва виробництв не буде працювати. В 2019 році професійно-технічні заклади, які розташовані в Житомирі, не потрапили до пілотного проєкту, який передбачав передачу фінансування ПТУ на рівень області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада ПТУ Градівський Нагорняк профтехосвіта  
Матеріали по темі