Фоторепортаж

Як працює житомирський Палац культури під час карантину. Фоторепортаж

3 February 2021, 17:09

Сфера культури – одна з тих, яка найбільше постраждала під час епідемії коронавірусу: масові заходи обмежувалися або скасовувалися, а працівникам доводилося навіть репетиції проводити дистанційно.

Як на карантині працює комунальний заклад «Палац культури» Житомирської міської ради фотокореспонденту Житомир.info 3 лютого розповіла його директорка Наталія Чісліна.

«Фінансування на 2021 рік зменшилося. Взагалі у нас в плані стоїть 8 млн 631 тис. 500 грн, з яких 6 млн 286 тис. 300 грн йде на зарплату, тому що у нас 77,5 штатних одиниць, є сумісники, які працюють на пів ставки, відповідно, людей фактично більше. Все інше – витрати на комунальні послуги, поточні видатки на придбання канцтоварів, костюмів. Якщо розібратися, то це не велике фінансування. У нас майже всі працівники, окрім директора, заступника і завідувачів підрозділів («Дім української культури» і філія «Соколова гора» на вул. Вільський шлях – ред.) отримують мінімальну заробітну плату. Навіть менше і ми «дотягуємо» до мінімальної. В принципі, ми за 2019-2020 роки трішки встигли оновити базу одягу для наших колективів, оскільки змінюються учасники, змінюється репертуар.

2020 рік вніс неочікувані зміни, які для творчих працівників були особливо важкими. Ми повинні розуміти, що творчий працівник постійно має бути і в творчому пошуку і в реалізації себе. Коли на період карантину з березня по вересень ми перейшли на дистанційний режим роботи і проводили заняття і репетиції онлайн, результат був менш якісним. Я бачила, як працівники відчували себе непотрібними, нереалізованими. Наприклад, наш естрадно-духовий оркестр «Сурми Полісся» проводили онлайн-репетиції в Zoom, а там 26 людей, і коли Zoom починав «пригальмовувати», то люди не могли синхронізуватися, не чули, як звучить певна нота і було дуже і дуже важко.

Окрім цього, ми проводили багато онлайн-заходів. Більшість з них – у підрозділі ДУК, тому що тут у нас існує величезна проблема у приміщенні. У нас невеличкі кабінети, у яких вимушені знаходитися по 5-6 працівників. На період карантину ми намагаємося трішки змінити розклад роботи і перенести у часі, щоб одні ходили до обіду, інші – після, щоб одночасно не знаходилося багато людей у приміщенні. Кімнати для переодягання у нас також дуже маленькі. Зала у нас тут на 265 місць, хоча у нас і було кілька заходів, на яких ми розміщували 50% від наповненості залу, але все одно ми не можемо саме тут працювати на всю потужність, тому частину заходів з обмеженою кількістю учасників ми перекинули на підрозділ ДУК (Дім української культури).

Всі виставки, які відбувалися у ДУКу, транслювалися онлайн для наших підписників. Також силами співробітників ми записували ролики і на Івана Купала, і на День Вишиванки і на всі свята. Показували нашу роботу у мережі Facebook. У вересні ми змогли вийти на очну роботу, але з обмеженою кількістю учасників. Ми маємо дотримуватися усіх карантинних норм, але це важко. Наприклад, проводиться захід і артисти бачать у залі дуже малу кількість глядачів. Відчувається нереалізованість. Очікуємо в 2021 році зміни на краще, сподіваємося, що вже з квітня місяця зможемо показати всі напрацювання, які встигли зробити за карантин: ми встигли оновити репертуар вокальних колективів, створили два нових колективів, задумати нові постановки та проєкти», - розповіла Наталія Чісліна

Щоб увійти у Палац культури, на вході потрібно пройти температурний скринінг та продезінфікувати руки. Кількість відвідувачів обмежена, батьки, які приводять дітей-артистів, мають чекати їх на вулиці. Дозволяють заходити лише двом черговим мамам колективу, де займаються п’ятирічні діти.

У Палаці культури працює 28 колективів і любительських об'єднань, з них 14 дорослих і 2 дитячих. Зранку 3 лютого у приймальній працює офіс-менеджер і інспектор з кадрів – це одна й та сама людина. Заступник та завідувач господарства мають окремий кабінет, також окремий кабінет є у бухгалтерії. У методичному кабінеті працюють не тільки методист, але й керівники гуртків. Також у керівників гуртків є ще кілька кімнат. Працюють також режисер та практикант, а частина працівників сьогодні на комп’ютерних курсах.

Одна з керівниць гуртків майструє майбутню фотозону, інші готуються до заходів. Паралельно у залі триває репетиція духового оркестру. Одразу після неї починається репетиція іншого колективу. Після обіду – заняття хореографічних колективів.

Костюмерну називають «святою святих», але вона дуже маленька, холодна і усі костюми там просто не поміщаються. Їх дбайливо розкладають по коробках і сподіваються у найближчому майбутньому, що ситуація зміниться.

Зазначимо, що після звіту на депутатській комісії керівниці КЗ «Палац культури» депутатка міської ради Олена Розенблат, яка є членом бюджетної комісії, у блозі висловила свої зауваження.

«Багато запитань залишилося без відповіді після доповіді керівника КЗ «Палац культури». На жаль, керівник не змогла пояснити й дати чіткі відповіді на запитання депутатів. Утримання цього КЗ (77 ‼ штатних одиниць) обходиться у 8 млн грн з бюджету нашого міста. У віданні цього КЗ є також оркестр, який насправді відомий за межами нашого міста і навіть України, але ми, містяни, про це майже нічого не знаємо. Склад оркестру - 26 людей. За весь 2020 рік було ВСЬОГО 6 ‼ виступів цього колективу. Чому ми не бачимо і не чуємо цей оркестр як мінімум в парку на вихідних? І мова не про останній 2020 рік. Утримання оркестру обходитися нашому бюджету близько 2 млн грн в рік (це лише зарплата). Поки утримаюсь від висновків. Необхідно більш детально вивчити ситуацію. Для цього планую зустрітися з колективом», - написала депутатка.

Нагадаємо, Наталія Чісліна керує комунальним Палацом культури з 4 січня 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Палац культури Чісліна оркестр  
Матеріали по темі