Суспільство

За рік у Житомирській області забракували понад 200 кг масла і 18 тисяч яєць, а за неякісні продукти в школах виписали штрафів майже на 49 тис. грн

5 February 2021, 13:51

Упродовж 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, провівши лабораторні дослідження, вибракували 233 кілограми масла солодковершового та не допустили його до реалізації, а також для харчування дітей у навчальних закладах. Через невідповідну якість на продаж не потрапили десятки тонн тваринницької та рослинницької продукції та майже 18 тисяч яєць.

Про це, зокрема, повідомили під час публічної звітної пресконференції про результати діяльності ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області в 2020 році, яка відбулася 5 лютого.

«Під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) спеціалістами було відібрано 987 проб харчових продуктів, за результатами лабораторних досліджень встановлено 36 невідповідностей вимогам нормативних документів, що становить 3,6%. Зокрема, досліджено 123 проби масла солодковершового на визначення показників жирно-кислотного складу, частка відхилень становила 23,6%. Відповідно, впродовж року було видано 30 розпоряджень про відкликання 233 кілограмів масла солодковершкового», – повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.

Він також поінформував, що упродовж року на ринках області було здійснено 994 113 досліджень тваринницької та рослинницької продукції, готових харчових продуктів, інших харчових продуктів, таких як борошно, цукор, крупи, макаронні вироби тощо. За результатами проведеної роботи до реалізації не допустили 60 тонн 114 кг тваринницької та рослинницької продукції та 17 тисяч 855 курячих яєць.

Значну увагу фахівці Держпродспоживслужби приділяють харчуванню дітей в освітніх закладах, наголошує Олександр Шпита. З його слів, упродовж звітного періоду спеціалісти провели 2 610 перевірок закладів освіти.

«Порушення вимог чинного законодавства стосовно організації та якості харчування були виявлені під час перевірок 998 закладів освіти, а це 38% від перевірених. За порушення спеціалісти притягнули до відповідальності 365 посадових осіб закладів освіти, було накладено штрафів на суму 48 тисяч 743 гривні та вилучено 709,63 кілограмів небезпечних і неякісних продуктів харчування», – прозвітували у профільній службі.

Фахівець зі зв'язків з громадськістю ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька у коментарі Житомир.info уточнила, що масло на аналізи переважно відбирали у школах. Також вона пояснила, чому іноді успішно не проходять контролю курячі яйця.

«Яйця курячі відбиралися переважно на агропродовольчих ринках лабораторіями ветсанекспертизи. Порушення в основному стосувалися реалізації без необхідних супровідних документів, що засвідчували б їх якість та походження, або ж порушувалися умови зберігання, мається на увазі температурний режим. Ще одне порушення – забрудненість шкарлупи: такі яйця не допускаються до реалізації», – пояснила Галина Заріцька.

Пресконференція транслювалася онлайн на Facebook-сторінці ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області

Як повідомляв Житомир.info, 28 вересня 2020 року головне управління Держпродспоживлужби в Житомирській області інформувало, що у солодковершковому маслі, виготовленому на «Рихальському заводі сухого молока», яке знаходиться в Житомирській області, були виявлені рослинні жири. Масло, яке не відповідало маркуванню, продавалося у магазинах, а також використовувалось у харчуванні дітей у школах і садочках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба продукція аналіз  
Матеріали по темі