Влада

У Житомирській області хочуть перейменувати місто: робоча група вже провела перше засідання

5 February 2021, 15:08

Місту Новограду-Волинському Житомирської області хочуть повернути історичну назву – Звягель. Такі звернення надійшли на адресу керівництва міської територіальної громади. Для всебічного розгляду питання міський голова розпорядився створити робочу групу, яка 4 лютого провела перше засідання. До її складу увійшли голови та представники депутатських фракцій, краєзнавці, історики, громадські активісти.

Про це повідомляють на сайті Новоград-Волинської міської ради.

«Маю своє особисте переконання – я «за» повернення місту історичної назви Звягель. Але, як міський голова маю і буду дотримуватися в даному питанні публічності, законності і врахування думки жителів громади. Із коментарів в соціальних мережах, з досвіду минулих років (адже питання про перейменування піднімалося і в 90-х, 2000-х роках, активно ініціативна група діяла в 2016-2020 рр.) знаю, що багато людей проти, враховуючи фінансову, матеріально-господарську складову. Але є і ті, які більш обізнані з історією, патріотично налаштовані і підтримують перейменування. Будемо враховувати і ті, і інші думки» - наголосив Міський голова Микола Боровець.

Секретар міської ради Оксана Гвозденко поінформувала присутніх з нормативно-правовими актами, які регламентують процес перейменування географічних назв населених пунктів України. Також йшлося про витрати, які понесе за собою перейменування міста.

«Зокрема, змінити прописку в ЦНАПі – безкоштовно; вартість нових штампів та печаток - від 200 до 500 гривень; реєстрація нового статуту підприємства чи організації – близько 700 гривень. Виготовлення нової адреси для юридичної особи – 680 гривень, для ФОПів – 230 гривень. Що стосується документів на власність, то для їх переоформлення жителям громади потрібно буде лише отримати довідку про прийняте рішення щодо перейменування», – повідомляють на сайті міської ради.

Депутат міської ради Олег Годун запропонував також депутатам районної ради ініціювати процедуру перейменування новоутвореного району на Звягельський.

В результаті, домовились напрацювати «дорожню карту» дій. Адже, відповідно до передбаченої нормативними актами процедури, на звернення громадськості вже створено робочу групу, затим буде організоване громадське обговорення та громадські слухання, за їх підсумками проект рішення виноситиметься на сесію міської ради, і, в разі позитивного розгляду – остаточне рішення прийматиметься Верховною Радою України.

Міський голова Микола Боровець доручив відповідальним працівникам виконавчих органів детально вивчити фінансову складову питання перейменування та поінформувати про це громадськість. Також вивчатиметься досвід інших міст, адже за останні роки чимала кількість українських міст була перейменована, особливо в рамках закону про декомунізацію.

Нагадаємо, після 2-го поділу Польщі (1793 р.) Звягель перейшов до складу Російської імперії. Указом російської імператриці Катерини II від 5 липня 1795 Звягель перейменовано на Новоград-Волинський і визначено адміністративним центром новоствореної Волинської губернії. Проте через брак приміщень для розміщення губернських служб, місто так і залишилося повітовим.

Нагадаємо, 3 жовтня 2018 року у місті Новоград-Волинський Житомирської області провели громадські слухання щодо повернення місту історичної назви Звягель. 1 листопада цього ж року депутати Новоград-Волинської міської ради відтермінували рішення про повернення місту історичної назви, захотіли влаштувати «референдум» щодо перейменування на виборах у 2020 році.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році громада Новограда-Волинського збиралася позбутися «російського» орла на гербу. У 2015 році мер Новограда-Волинського запропонував перейменувати Україну, а офтальмолог - підкоректувати державний гімн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування Новоград-Волинський Звягель робоча група  
Матеріали по темі