Суспільство

За рік у Житомирській області споживачі добилися повернення 1,3 млн грн за компослуги, сімом жителям віддали гроші за неякісні товари

5 February 2021, 15:32

Упродовж 2020 року в Житомирській області споживачам комунальних послуг вдалося добитися повернення понад 1,3 млн грн за необґрунтовано підвищені тарифи. Також жителі області, поскаржившись до Головного управління Держпродспоживслужби, домоглися повернення загалом 36 тис. грн за придбані непродовольчі товари, які виявилися неякісними.

Про це, зокрема, повідомили під час публічної звітної пресконференції про результати діяльності ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області в 2020 році, яка відбулася 5 лютого.

«За результатами перевірок надавачів послуг централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення упродовж 2020 року було повернуто споживачам 1 мільйон 330 тисяч гривень та попереджено обрахування споживачів на суму 1 мільйон 130 тисяч гривень у розрахунку на рік», – прозвітував начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.

Він також поінформував, що протягом 2020 року спеціалісти очолюваного ним управління розглянули 748 звернень громадян, що в цілому відповідає минулорічному показнику (766). При цьому 84% звернень було вирішено позитивно, а от 16% надсилали повторно. Причиною отримання повторних звернень, як правило, є некоректне їх оформлення (часто відсутні розрахункові документи, неправильно визначені реквізити суб’єктів господарювання тощо).

Проаналізувавши структуру основних питань, фахівці зазначають: більшість з них – це скарги на порушення прав споживачів – 36,6%; звернення щодо незадовільного стану навколишнього середовища – 34%; звернення, у яких порушуються питання якості та безпеки харчових продуктів – 16,8%.

«Порівнюючи узагальнені відомості щодо звернень громадян, вбачається тенденція щодо незначного зменшення чисельності звернень громадян на неналежну якість та безпечність харчових продуктів (на 7%), натомість кількість звернень про порушення прав споживачів та незадовільний стан навколишнього середовища збільшилась на 7 та 2% відповідно», – резюмують у Держпродспоживслужбі.

Також за результатами розгляду звернень, у яких порушувались питання захисту прав споживачів, людям було повернуто 36 тисяч гривень. Це в основному звернення стосовно неналежної якості товарів непродовольчої групи: одягу, взуття, побутової техніки, а також щодо придбання товарів через мережу інтернет.

Фахівець зі зв'язків з громадськістю ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька у коментарі Житомир.info уточнила, що кошти за послуги централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення були повернуті за результатами семи звернень. За неякісні товари і послуги гроші повернули сімом споживачам (двоє отримали компенсацію за послуги (приміром, тур відпочинку, який не відбувся), п’ятеро – за товари непродовольчої групи: мобільні телефони, взуття, іграшки тощо).

Пресконференція транслювалася онлайн на Facebook-сторінці ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області

Нагадаємо, у липні 2020 року в головному управлінні Держпродспоживслужби в області інформували про невдалу покупку взуття жителькою смт Озерне Житомирського району. В одному з магазинів ТРЦ «Глобал UA» жінка купила взуття, яке, як виявилося, було з істотним недоліком. Віддавати гроші у магазині відмовились, однак жінка добилася повернення коштів з допомогою спеціалістів управління захисту споживачів Держпродспоживслужби – їй повернули 1400 грн.

Подібне порушення прав споживачів фіксували й у грудні 2020 року. Так, споживач купив у житомирському ТРЦ «Глобал UA» взуття, а воно, як виявилося, було з істотним недоліком. Віддавати гроші у магазині відмовились, натомість запропонували безкоштовно відремонтувати взуття. Однак ремонт дефектів не усунув. Чоловік змушений був звернутися до головного управління Держпродспоживслужби, аби повернути кошти за неякісний товар – 1370 грн.

А жительці одного з райцентрів Житомирської області вдалося повернути 3950 грн за подаровані на новорічні свята брендові парфуми, які виявилися неоригінальними.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2020 року жительці Житомирської області з допомогою Держпродспоживслужби вдалося повернути 21 тисячу гривень, витрачених на тур до одного з туристичних міст Єгипту, який не відбувся у зв’язку з пандемією COVID-19.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба споживач відшкодування тариф компослуга товар  
Матеріали по темі