Здоров'я

Як надавати першу допомогу при переохолодженні та обмороженні та чого робити не можна: поради житомирського лікаря

8 February 2021, 18:12

У Житомирі цього тижня синоптики обіцяють зниження температури та снігопади. Тому Житомир.info, вирішив нагадати, як уникнути містянам переохолодження й обмороження та надавати першу допомогу потерпілим.

«Перша допомога при першому ступені обмороження полягає в тому, що потрібно в загальному дати потерпілому тепло, тобто в тепле приміщення, тепла рідина. Алкоголь не потрібно вживати. Він тимчасово створює ефект, але користі не приносить. Відігрівати кінцівки не потрібно гарячою водою. Вони повинні відігріватися поступово. Можна використати гарячу воду, але поступово, починаючи від 30 градусів, далі 36 градусів і поступово нарощуючи. Або взагалі в теплому приміщенні, щоб відігріватись самостійно. Розтирати снігом чи тканиною не потрібно, бо при цьому можливе пошкодження шкірних покривів та потрапляння інфекції в тканини», – розповів ортопед-травматолог КП «Лікарня №1» Олександр Зубенко.


Інші ступені потребують надання кваліфікованої допомоги й звернення в медичні заклади.

Що стосується переохолодження, алгоритм дій схожий – потерпілого потрібно поступово обігріти. Якщо температура тіла людини нижча за 34 градуси, тоді потрібна госпіталізація.

За словами лікаря, деякі люди можуть навіть не відчути, що отримали обмороження через меншу чутливість.

«Особливо піддаються впливу низьких температур відкриті ділянки шкіри, тобто це кисті рук, обличчя, мочки вуха та стопи. Особливої уваги заслуговують пацієнти, які мають супутні захворювання – цукровий діабет, судинна патологія, – при яких порушуються кровопостачання кінцівок і чутливість, тобто людина при таких хворобах може не відчувати, що їй холодно в ноги. Можна отримати відмороження, не відчувши це», – сказав ортопед-травматолог КП «Лікарня №1» Олександр Зубенко.

Найкраща профілактика – одягатися враховуючи погоду. Взуття має бути вільним і не стискати ногу, щоб не порушувати кровопостачання. Одягатися рекомендують у кілька шарів, зберігаючи додаткове тепло. Одяг має бути вільним та сухим.

Якщо ви довгий час перебуваєте на вулиці, лікарі радять кожні півгодини або кожну годину заходити у тепле приміщення.

Остання та не менш важлива порада – ні в якому разі не вживайте алкоголь на вулиці або при переохолодженні.

«Найчастіше зазначають переохолодження та відмороження пацієнти в алкогольному та наркотичному сп'янінні, які, зловживаючи, не відчувають це через затримання свідомості. Перебуваючи на вулиці, коли людина виходить з цього сп'яніння, вже має відмороження або загальне охолодження», – додав ортопед-травматолог КП «Лікарня №1» Олександр Зубенко.

Наостанок лікарі закликали не бути байдужими у разі, якщо ви стали свідком переохолодження людини.

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року в Ємільчинському районі Житомирської області пенсіонер потрапив до лікарні з обмороженням стоп ніг та пальців кистей.

5-6 лютого у Житомирській області через низьку температуру повітря постраждали троє людей: чоловіки з Лугинського та Коростенського районів, а також жінка з Овруцького району. Усі троє з обмороженнями та переохолодженням потрапили до лікарень.

Як повідомляв Житомир.info, 30 січня 2021 року в селі Романівка Новоград-Волинського району Житомирської області місцева жителька втратила свідомість дорогою додому та загинула від переохолодження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: переохолодження обмороження лікар  
Матеріали по темі