Новини компаній

Артем Анатолійович Завалієв: що таке договір позики

16 February 2021, 13:05

Нотаріус Завалієв Артем Анатолійович розповідає про деталі договору позички, його нотаріальне оформлення та повернення боргу.

Артем Анатолійович Завалієв: що таке договір позики

Договір позики - це юридично зафіксована домовленість про передачу грошей або певних матеріальних цінностей від однієї особи (фізичної чи юридичної) іншій. “Така угода вважається дійсною лише після передачі коштів чи майна, - зазначає Завалієв Артем, - і накладає обов’язки на позичальника - повернути кредитору (позикодавцю) таку ж суму грошей або таку ж річ”.

Предметом договору позики може бути чітко визначена сума грошей, або матеріальні речі, що визначені родовими ознаками. Що розуміють під родовими ознаками? Наприклад, людина позичає мішок зерна. В такому випадку вона зобов’язана буде повернути мішок такого ж зерна, відповідної ваги і якості.

Артем Завалієв звертає увагу, що потрібно відрізняти позику від оренди - такий договір може бути як оплатним, так і безоплатним. Це означає, що, наприклад, позичити гроші можна як під певний відсоток, так і без нього. Якщо мова йде про позичення матеріальних цінностей, ситуація трохи складніша. Якщо ви позичаєте, наприклад, машину і сплачуєте за це певну суму - це процедура оренди. Якщо позичаєте машину безоплатно - це підпадає під договір позики.

Як укладається договір позики? Чи потрібно нотаріальне посвідчення?

Така угода може бути як усною, так і письмовою. Закон не зобов’язує жодну зі сторін засвідчувати її нотаріально, але це цілком можливо за бажанням як позикодавця, так і позичальника. “І сам я, як нотаріус, - продовжує Артем Завалієв, - рекомендую обрати саме цей варіант. Чому? Детальніше зупинимось на цьому при розгляді вже повернення позики.

Оформлення нотаріального посвідчення - не безкоштовний процес. По-перше, такий договір вимагає сплати державного мита. По-друге, приватні нотаріуси також беруть оплату за цю послугу, згідно зі своїми розцінками.

Який порядок повернення позики?

Який порядок повернення позики?

Якщо договір про позику укладений офіційно, в ньому можна зазначити усі необхідні деталі її повернення - строк, місце, особу, якій потрібно її повернути. Позичені гроші (або грошові зобов’язання по оплаті) сплачуються в гривнях, якщо не було інших домовленостей. Нотаріус Артем Завалієв зазначає, що за попередньою згодою сума може бути сплачена в іноземній валюті, згідно курсу Національного Банку на день виплати.

У випадку відсутності певного визначеного договором строку, позикодавець може вимагати повернення позики на власний розсуд, і позичальник буде зобов’язаний виконати цю вимогу протягом 30 днів. Попередньо, під час укладення угоди, сторони можуть самостійно визначити будь-які умови повернення послуги, за власною домовленістю - у тому числі розстрочку (повернення позики частками).

Закон накладає на сторони договору наступні обов’язки:

  • позичальник зобов’язаний повернути позику в повному обсязі, в установлений термін та відповідно до попередньо узгоджених умов;
  • позикодавець зобов’язаний прийняти борг та, за бажанням позичальника, видати йому розписку про отримання боргу.

Як діяти, якщо умови договору не виконані? Пояснює нотаріус Завалієв Артем

Закон передбачає наслідки за невиконання боргових зобов’язань (цей момент також може бути зазначений в угоді). Наприклад, якщо позичальник вчасно не повертає гроші, його можуть зобов’язати компенсувати індекс інфляції за весь час прострочки, а також визначені угодою чи законом відсотки.

Якщо ви виступаєте позикодавцем і вам не повертають кошти - ваші інтереси захищені, за умови нотаріального засвідчення договору. Завалієв Артем рекомендує в такому випадку звернутися до нотаріуса, і заборгованість буде стягнена з боржника у безспірному порядку.

Позичальник також має можливість повернути борг, вносячи кошти у депозити нотаріуса. Нотаріус має повідомити позикодавця про таке внесення у порядку, встановленому законом.

«Саме на цьому я й хотів наголосити, коли рекомендував засвідчувати такі договори у нотаріуса, адже це є найбезпечнішим способом як видати позику, так і отримати її», - резюмує Артем Анатолійович Завалієв.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі