Фоторепортаж

Фотодобірка годівничок на вулицях Житомира і поради орнітолога щодо раціону птахів

19 February 2021, 13:22

Морозна та сніжна пора – складний період для птахів, оскільки їм важко знайти їжу, адже все вкрито товстим сніговим покривом. А щоб вижити на морозі, птахи мають потребу постійно отримувати енергію.

Небайдужі житомиряни облаштовують у дворах та на своїх балконах годівнички з пластикових пляшок, пляшок з-під молока та майструють дерев'яні хатинки. Біля шкіл – парад годівничок різноманітних форм, розмірів та кольорів. Вони розташовані на нижніх гілках дерев, приблизно на висоті середнього людського зросту.

Фахівці говорять, що для того, аби не нашкодити, а дійсно допомогти пернатим, потрібно дотримуватися нескладних правил. Про них розповів житомирський орнітолог Микола Весельський.

«Годівнички можуть бути будь-яких конструкцій, птахи оберуть ті, які їм більше до вподоби. Найпопулярнішими в місті є годівнички з пластикових пляшок. З них швидко можна зробити годівницю. Вони підходять для пернатих “акробатів”, таких як синички. Проте, є умова: коли вирізають отвори, не повинно бути зачіпок, гострих країв. Їх потрібно притупляти, щоб птахам було безпечно. Але люди мають не забувати прибирати пластикові годівнички з закінченням зимового сезону. Зазвичай такі годівнички “забувають” і вони створюють додаткове сміття. Розміщувати годівнички на відкритій ділянці, щоб птахи бачили наближення природних ворогів – котів або малого яструба. Яструби взимку дуже добре знають топографію населених пунктів, де хто розвішує годівнички, де відбувається підгодівля птахів. Це все природні процеси. Висота, на якій потрібно встановлювати годівничку – приблизно півтора метра – щоб і дітям було зручно насипати їжу», – розповідає Микола Весельський.

У годівничках на території міста можна побачити насіння соняшнику, пшеницю, просо, сало та, на жаль, хліб. Ми дізналися, як правильно підгодовувати птахів узимку.

«Відносно кормів зараз дуже багато інформації в інтернеті. Головне – це не давати смажене, солоне насіння. Хліб також не потрібно. Звісно, голодні птахи хліб їдять, і це найпростіше для людини – насипати хлібних крихт. Ще куди не йшло, якщо це білий сухий хліб. Але хліб – не найкращий корм і не для всіх птахів. Хлібна продукція на дріжджах і викликає бродіння у кишківнику птахів, а в них надзвичайно інтенсивний обмін речовин, тому такі процеси часто швидко відображаються на їхньому стані і можуть призвести до загибелі. Птахи, звісно, мають розум і якщо матимуть, з чого обирати у раціоні, то обиратимуть те, що їм корисніше. У годівнички бажано насипати зернові: пшениця, просо, насіння соняшнику», – розповів орнітолог.

Які годівнички для птахів, котів і собак були в Житомирі восени 2018 року, дивіться у фоторепортажі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: годівничка птахи пташка орнітолог  
Матеріали по темі