Здоров'я

Директор обласного медичного спеццентру пояснив, чому поліклініку психдиспансеру з вулиці Домбровського переносять у передмістя Житомира

22 February 2021, 12:07

Минулого тижня у Житомирі відбувся мітинг, який влаштували родичі людей з психічними недугами, виступаючи проти переїзду поліклініки психіатричного диспансеру. Нині поліклініка розташована на вулиці Домбровського, 16-а, однак її адреса має змінитися – медустанова переїде у Зарічани, де розташоване КНП «Обласний медичний спеціалізований центр».

«Поліклініка психіатричного диспансеру вимушена змінити місцезнаходження. Відтепер лікувальний заклад знаходитиметься на території обласного спеціалізованого центру, пацієнти та їхні родичі категорично проти таких змін», – йшлося у сюжеті СК1 від 18 лютого 2021 року.

Під час щотижневого онлайн-брифінгу 22 лютого директор комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради Максим Кутишенко прокоментував ситуацію, наголосивши, що поліклініку психдиспансеру не закривають, а саме переносять. Він назвав кілька причин такого рішення.

«Диспансерне відділення не закривається, воно просто територіально переноситься у зв’язку з деякими причинами. Перша і найголовніша причина – якщо в одному закладі на одній території одному і тому ж пацієнту надається допомога, то вона надається у комплексі. Є багато додаткових фахівців, є додаткове обладнання, є лабораторія, якою неможливо провести діагностику в приміщенні на вулиці Домбровського. Там ведеться як дитячий, так і дорослий прийом. На сьогоднішній момент планується перевести дитячий прийом і зробити повністю центр для дітей як стаціонарної, так і амбулаторної допомоги. Чому? Тому що ті приміщення, той кадровий потенціал, який на сьогоднішній момент є в диспансерному відділенні, він значно нижчий порівняно з тим, що ми маємо у стаціонарному відділенні, а саме питання йде не про медикаментозну терапію, а про послідуючі реабілітаційні програми і надання послуг у тому відділенні, де вже на сьогоднішній момент зроблені ремонти і все на вищому рівні. Дитяче відділення – одне з кращих дитячих відділень по Україні. Це бачили всі, воно там відремонтоване», – зазначив Максим Кутишенко.

Керівник обласного медичного спеццентру озвучив ще дві причини рішення перенести поліклініку безпосередньо на базу медзакладу. Однією з них є те, що приміщення на Домбровського не відповідає вимогам з точки зору доступності для людей з обмеженими фізичними можливостями.

«Друге питання, що в диспансерному відділенні є амбулаторна допомога. Національна служба здоров’я задекларувала таку позицію як виїзна амбулаторна допомога. Цей пакет буде новий, його не було раніше, він буде з липня. Тому утримання автотранспорту, водія, психолога, лікаря краще буде відбуватися на території закладу, де є гаражі, де є відповідні приміщення і звідки може стартувати ця бригада. Третє питання – те, що це приміщення не відповідає нормам державного будівництва з точки зору інклюзивності і доступності для інвалідів. Думаю, всі знають, що НСЗУ буде укладати договори лише з тими організаціями, стосовно яких є висновки про доступність. Для того, щоб зберегти амбулаторну допомогу, щоб її не закрити з 1 квітня, що може відбутися, то це один із критеріїв, що переноситься надання допомоги власне на територію села Зарічани, де є комплекс по наданню допомоги саме цим пацієнтам», – пояснив Максим Кутишенко.

Нагадаємо, у вересні 2020 року в Житомирі протягом трьох днів працювали волонтери, які в рамках всеукраїнського проєкту Рейтинг доступності міст України «Тостер» перевіряли центральну частину міста на безбар'єрність. Під моніторинг підпали інфраструктурні, комерційні та адміністративні об’єкти. У ході перевірки з’ясувалося, що на пішохідній Михайлівській людям на візках доступні лише два заклади.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2019 року Житомир.info інспектував пішохідну безбордюрну вулиці Михайлівську. Виявилося, що більшість закладів тут не доступні для маломобільних мам та людей на візках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психдиспансер вул. Домбровського  
Матеріали по темі