Здоров'я

​За тиждень в лікарнях Житомира майже вдвічі збільшилась кількість хворих на коронавірус

22 February 2021, 19:41

За останній тиждень у житомирських лікарнях збільшилася кількість хворих на коронавірус. Три доби госпіталізує людей, які потребують невідкладної допомоги, міська лікарня №1, наступні три доби - лікарня №2.

«Зараз у нас йде третя доба ургенцій. Чесно скажу, ми просто захлинаємось від потоку пацієнтів, вже одна чоловіча палата переобладнана під жіночу, важкі надходять. Якщо у нас станом на четвер та п'ятницю було приблизно 60 людей на стаціонарі, зараз на ранок сьогоднішнього 22-го числа у нас 100 людей і вже з 8-ї години до 1-ї години дня шестеро госпіталізованих. Збільшується кількість важких хворих. На реанімаційних ліжках зараз п’ятеро знаходиться і близько десяти стабільно важких на палатах і збільшується людей на кисні, близько 30», - розповідає в.о. завідуючого інфекційним відділенням КП «Лікарня№2» Олена Ревенко.

У міській лікарні №2 знову довелося перепрофілювати в інфекційне відділення проктології та міський центр ішемічної хвороби та некоронарогенних захворювань серця. Загалом в закладі для хворих на коронавірус відведено близько 120 ліжок.

«Зараз кількість молодшого покоління, молодшого віку - менша. Більше старша вікова категорія і більше пацієнтів з супутньою патологією. Можливо, я так думаю, це ті пацієнти, які береглися певний час, не виходили, зберігали всі карантинні заходи, можливо, трошки розслабилися, а, можливо, щось ще. Але майже всі пацієнти з супутньою патологією: це хронічна ниркова недостатність, онкологічні захворювання, це пацієнти, які проходили оперативне лікування», - каже Олена Ревенко.

У лікарні також додали, що проблем з постачанням кисню немає, а запаси постійно поповнюються.

У порівнянні з минулим тижнем у міській лікарні №1 пацієнтів з коронавірусом збільшилося майже у два рази.

«Наразі у нас лежить 81 хворий, це хворі з ковідом і підозри. Якщо рахувати у відсотках, то це приблизно 36%. В принципі, резерв у нас є. Наразі у нас 8 пацієнтів в блоці інтенсивної терапії, всі дихають самостійно, ніхто до апарату не підключений», - говорить медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Сьогодні хворих на коронавірус лікують у п’яти відділеннях лікарні, а відзавтра мають перепрофілювати й терапевтичне відділення.

«Ми так підходимо, до цього питання, що маємо робити так, щоб ліжка не стояли порожніми, тому що хворих багато і тих, хто не хворіє на коронавірус. Хворі з ішемічною хворобою серця, з гепатитами, з діабетом - вони теж потребують госпіталізації, тому й намагаємось тримати ці відділення і такому стані, щоб приймати й звичайних хворих. Але з завтрашнього дня терапевтичне виділення буде приймати тільки ковідних хворих і знову у нас будуть проблеми з плановою госпіталізацією», - повідомив медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Лікарня забезпечена киснем на 90%. Кожні два дні заклад поповнює запаси рідкого кисню та у балонах.

Медичний директор міської лікарні №1 також розповів, скільки фіксували випадків повторного зараження коронавірусом.

«У нас були такі випадки непоодинокі. Як правило, це у тих, хто перехворів у легкій формі й у них не встиг сформуватись міцний імунітет. Ми бачили це не масово, але до десятків випадків - це ті хворі, які були у нас, але потім повторно звернулись з ковідом», - повідомив Андрій Волков.

Як зазначив медичний директор, згідно з дослідженнями, у 80% людей, які перехворіли на коронавірус, імунітет тримається 6-8 місяців, в інших 10% - близько року, така ж кількість людей взагалі його немає. Це залежить і від того, в якій формі ми перехворіли: важкій чи легкій. А вакцинація формує імунітет до коронавірусу на один рік.

Нагадаємо, станом на ранок 22 лютого Житомирська область знову ввійшла до п’ятірки регіонів з найбільшою кількістю нових випадків COVID-19, померли 10 людей.

Під час брифінгу у Житомирській ОДА 22 лютого назвали лікарні, де хворими на коронавірус зайняті 50% ліжок, лідирує Новоград-Волинський.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2020 року в лікарні №2 встановлювали кріоциліндр, який дозволить робити тижневий запас рідкого кисню.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус лікарня інфекційне віділення  
Матеріали по темі