Місто

​Житомирська ветеринарка розповіла про міфи щодо стерилізації тварин та пояснила, як це впливає на їх здоров’я

23 February 2021, 16:13

Кожного року в останній вівторок лютого у світі відзначають Міжнародний день стерилізації тварин, щоб привернути увагу до проблеми розмноження безпритульних котів і собак й необізнаності власників домашніх улюбленців.

Про найпоширеніші міфи та наслідки такої необізнаності, а також у якому випадку тварину не варто стерилізувати та каструвати - розповідає ветеринарка КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

Як пояснює ветеринарка, перш за все, у нестерилізованих домашніх тварин часто фіксують гормональний збій, який може стати причиною серйозних хвороб.

«Стерилізувати своїх тварин - кішок і сук, у першу чергу, потрібно для профілактики гінекологічних захворювань, які досить часто трапляються у нестерилізованих тварин і розвиток новоутворення молочної залози. У кішок 80% новоутворень - це рак з метастазами по всьому організму. У сук 60% - це злоякісні пухлини. І коли вже з’являються ці пухлини, власник звертається в першу чергу для того, щоб допомогли вирішити питання з пухлинами й вже тоді дізнається, що це все було причиною не стерилізація тварини», - говорить ветеринарка КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.


Окрім запобігання небажаної вагітності, кастрація зменшує агресивність тварини, а у більшості випадків вона стає більш спокійною.

«В основному домашніх котів каструють задля того, щоб тварина не мітила, тобто забрати вторинні статеві ознаки. Дворових котів каструють для того, щоб не розмножувались. Собак, в основному великих порід каструють тих, які живуть у приватних секторах, тому що вони, коли починають відчувати запах біля себе - суку, яка в період еструсу, вони починають робити підкопи під забором, починають тікати з території. Як правило, досить часто буває таке, що тікають досить великі собаки, яких люди бояться, тому задля цього потрібно каструвати й кобелів. Також здорових кобелів потрібно каструвати для того, щоб вони не розмножувались, щоб зменшити агресивність. Коли у кобеля є статевий потяг до суки, яка в еструсі, то він стає агресивним», - пояснює ветеринарка КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

Через застосування наркозу під час операції, ветеринари не рекомендують стерилізувати чи каструвати тварин із серцевими захворюваннями.

«Є тварини, які генетично схильні до певних серцевих захворювань. Це стосується деяких порід собак та котів. Це британські, шотландські, мейн-куни, сфінкси, більш екзотичних порід, ці кішки мають більш генетичну схильність до серцевої патології - гіпертрофічна кардіоміопатія. При цій патології тварина може не пережити наркоз, тому власникам бажано перед тим, як йди та записуватись на стерилізацію, провести діагностику тварини», - радить ветеринарка КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

Якщо ж не плануєте потомства, оптимальний вік для операції - 7-8 місяців.

«Існує думка, існує такий міф, що багато людей хочуть, щоб тварина народжувала перший раз, стала мамою, а потім стерилізувати, тому що так корисніше. Це міф, так не корисніше. Тварину можна звести тільки в тому випадку, якщо власник хоче отримати потомство від тварини. Якщо власник не хоче отримувати потомства, тоді не потрібно зводити, а потрібно 7-8 місяців одразу стерилізувати. Стерилізовані тварини живуть довше, не знають ніяких проблем, не страждають, тому що це для тварини також тяжко. Особливо для домашніх, коли тварина хоче спарюватись, а їй заперечують», - каже ветеринарка КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

У Житомирі каструвати кішку чи собаку можна від 420 грн, а стерилізувати від 510 грн.

У Центрі захисту тварин для безпритульних такі операції проводять безоплатно: собак відловлюють працівники, а котів найчастіше приносять волонтери. У 2020 році стерилізували та кастрували 1 тисячу 286 вуличних тварин, цього року в планах підприємства приблизно така ж цифра.

Нагадаємо, у лютому журналісти Житомир.info розповідали, як житомиряни можуть допомогти безпритульним тваринам взимку.

Як повідомляв Житомир.info, 21 січня бюджетна комісія Житомирської міськради погодила виділення 2 млн грн на заходи зі стерилізації безпритульних тварин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стерилізація тварини собака кіт  
Матеріали по темі