Влада

Що відбувається з ремонтом музею Лесі Українки і чи дійсно там реконструкція. Пояснення голови Житомирської облради

24 February 2021, 13:09

Під час виступу на пленарному засіданні Верховної ради 19 лютого народний депутат Дмитро Костюк (фракція партії «Слуга народу»), обраний від Новоград-Волинського округу №65, критикував голову Житомирської обласної ради Володимира Федоренка, який пропонував відмовитися від 11 млн грн, виділених на реконструкцію музею Лесі Українки.

Голова облради 23 лютого прокоментував Житомир.info звинувачення нардепа та пояснив, яка ситуація з реконструкцією музею і на що саме виділені майже 11 мільйонів гривень з державного бюджету.

«Дмитро Костюк – людина не фахова, він не розбирається в деталях. Я почув розмови, що з ремонтом музею щось не те відбувається, а це наш комунальний заклад, 150-річчя Лесі Українки, а до мене приходить якась дуже не гарна інформація. Зібрався комітет по святкуванню річниці Лесі Українки, я почув там людей і зрозумів, що ситуація незрозуміла: одні кажуть – провал, інші кажуть – так ми щось зробили, і я зрозумів, що це якийсь безлад. Поїхали туди з народними депутатами, коли я зайшов у музей, то, скажу відверто, я був у шоці, побачивши це неподобство. Підлога пофарбована такою радянською фарбою, як раніше у школах фарбували з цим специфічним запахом. І там у музеї стоять автентичні меблі, які знизу десь на 15 см теж замальовані цією фарбою: хлопці фарбували підлогу й заодно замазали меблі. Ходять якісь люди в джинсових куртках, я питаю: хлопці, ви хто? Кажуть – будівельники, попросив покликати їх керівника, він прийшов, але виявилось, що це субпідрядник, субпідрядник субпідрядника, а ми ж хотіли з підрядником поговорити, я всіх заздалегідь попередив, що ми приїдемо. Ситуація жахлива, а ми ж виділяли кошти на реконструкцію, майже 11 мільйонів з Державного фонду регіонального розвитку. Я як уявив, що приїдуть іноземні гості на святкування 150-річчя Лесі і це побачать, то це буде ганьба», - сказав Володимир Федоренко.

Фото з сайту облради - ілюстрація до візиту Федоренка в музей на початку січня

Після побаченого голова обласної ради терміново зібрав нараду за участю замовника робіт – департаменту регіонального розвитку ОДА, підрядника, запросив Анатолія Гайдамаку, народного художника України, щоб він проконсультував.

«З’ясувалося, що 10 млн 800 тис. грн йдуть не на реставрацію, а на добудову, я був здивований, бо нам постійно розповідали про реставрацію музею. Після цього ми разом з представниками департаменту ОДА, керівником музею, Анатолієм Гайдамакою поїхали на місце розбиратися. І мені показують оцей проєкт з двоповерховою добудовою. Підлога – не автентична, дах – не автентичний, з «євро-черепиці», батареї чавунні радянських часів. Я вважав, що всі ці кошти, 10,8 мільйона, будуть виділені на реконструкцію самої музейної спадщини та прилеглої території, бо коли ми приїхали пізно ввечері, то там взагалі практично немає освітлення, лише де-не-де горять якісь ліхтарики. Коли я побачив цей проєкт, то виникло питання – якщо там написано «реконструкція та добудова», то чи можна кошти з цієї «будки» пустити на реконструкцію, зробити автентичний дах і все інше. З’ясувалося, що ні і тендер вже оголошується, і ні однієї гривні з 10 мільйонів 800 тисяч ми не можемо направити на реконструкцію музею, а запланована «реконструкція» передбачає відновлення приміщення після того, як зроблять добудову, бо там зруйнується одна стіна музею: зібрану підлогу відновлять, вікно поремонтують і зроблять нову стіну, ось і вся реконструкція», - пояснив Володимир Федоренко.

Він зауважив, що народний депутат Дмитро Костюк не міг про це не знати, тому голова обласної ради особисто з ним спілкувався і розповідав про ситуацію. Також Федоренко спілкувався з мером Новограда-Волинського Миколою Боровцем.

«Я говорив йому, що цю добудову ні в якому разі не можна робити і треба кошти направити виключно на реконструкцію музею, Микола Боровець мене запевнив, що підтримує цю пропозицію. Я запропонував йому написати на моє ім’я офіційний лист, що він теж не погоджується з цією двоповерховою добудовою, потім ми звернемося до ДФРР, напишемо детальну програму реконструкції. І коли я отримав лист від мера Новограда-Волинського, то там було про те, що просять не заважати побудувати цю двоповерхову будівлю і направити кошти саме туди, бо цей проєкт передбачає розміщення літературної частини музею: літературної вітальні, кабінетів для роботи науковців, і цей проєкт варто реалізувати негайно. А проведення будівельних робіт ніяк не вплине на святкування, бо тендер буде 18 лютого, будувати почнуть після урочистостей, на музей будівництво ніяк не вплине. І Дмитро Костюк – лобіст цього проєкту», - сказав голова обласної ради.


Володимир Федоренко також повідомив, що спілкувався з народним депутатом Дмитром Костюком і той погодився, що кошти треба спрямувати саме на реконструкцію музею, але потім змінив свою думку.

«Я пропонував йому втрутитися в ситуацію, бо він же народний депутат, має розбиратися в деталях, а якщо ми проведемо тендер, то ці кошти підуть на добудову і на реконструкцію ми вже ніяк не зможемо їх спрямувати. Я 18 лютого написав лист на Віталія Івановича (Бунечка, голову ОДА), де зазначив, що проєкт добудови передбачає проведення масштабних будівельних робіт із залученням великогабаритної громіздкої техніки і знесенням несучої стіни музею і є необхідність у відміні або відтермінування строків проведення тендеру на реконструкції», - повідомив Федоренко.

Він зауважив, що лист був написаний до виступу нардепа Дмитра Костюка у Верховній раді.


Зазначимо, що в системі ProZorro є кілька тендерів, які стосуються літературно-меморіального музею Лесі Українки у Новограді-Волинському.

2 вересня 2019 року департамент регіонального розвитку ОДА уклав договір з підприємством «Житомирпроект», яке мало за 600 тис. грн розробити проєктну документацію на будівництво об’єкту: «Реконструкція та розширення площі літературно-меморіального музею Лесі Українки по вул.Соборності, 76/2 в м.Новоград-Волинському Житомирської області».

10 червня 2020 року комунальний заклад «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради підписав договір на 30 тис. грн з ТОВ «Астерія +» на послуги по виготовленню проєктно-кошторисної документації на об’єкт «Поточний ремонт приміщень та фасаду Літературно-меморіального музею Лесі Українки за адресою : вул.Соборності,76/2 м.Новоград-Волинський, Житомирська обл.». Звіт про виконання договору підписали 11 січня 2021 року.


28 жовтня 2020 року обласний краєзнавчий музей уклав договір з ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект», яке мало за 1 млн 555 тис. 630,80 грн зробити поточний ремонт приміщень та фасаду літературно-меморіального музею Лесі Українки: роботи мали бути виконані до 1 листопада 2020 року, потім строк дії договору продовжили до 31 грудня 2020 року і 11 січня 2021 оприлюднили звіт про його виконання.

3 грудня 2020 року обласний краєзнавчий музей підписав договір на послуги з розробки ескізного дизайн-проекту та технічного дизайн-проекту експозиції літературно-меморіального музею Лесі Українки: переможцем тендеру стало житомирське ТОВ «Архітектура плюс дизайн» з пропозицією 279 тис. 500 грн. 11 січня 2021 року був оприлюднений звіт про виконання даного договору.

20 січня 2021 року департамент регіонального розвитку ОДА оголосив тендер на реконструкцію та розширення площі літературно-меморіального музею Лесі Українки по вул.Соборності 76/2, в м. Новограді-Волинському Житомирської області, стартова ціна – 10 млн 830 тис. 659 грн, тендер має відбутися 3 березня.

Після оголошення торгів у тендерну документацію вже чотири рази вносилися, зміни, останні були зроблені 22 лютого і стосувалися строків завершення робіт – до 31 грудня 2021 року, а не до 30 червня 2021 року, як планувалося раніше.

Нагадаємо, 6 січня пресслужба Житомирської облради повідомляла, що голова обласної ради Володимир Федоренко відвідав Новоград-Волинський, де розкритикував темпи та якість реставрації музею Лесі Українки, на який з бюджету виділили 1,8 млн грн. 14 січня 2021 року на засіданні постійної комісії з гуманітарних питань Житомирської обласної ради розкритикувала роботу департаменту культури, молоді та спорту ОДА щодо підготовки до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. 5 лютого в ОДА відбулося засідання організаційного комітету, на якому представили оновлений план з підготовки та проведення заходів щодо відзначення в області 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Як повідомляв Житомир.info, 29 січня цього року президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Міністерство культури та інформаційної політики запустило сайт «Леся Українка: 150 імен» та анонсувало заходи, які відбудуться у день народження поетеси 25 лютого в Українському Домі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка музей Новоград-Волинський Федоренко облрада  
Матеріали по темі