Місто

​Кому належать ринки Житомира

3 March 2021, 14:57

Серед власників ринків Житомира споживспілка, ексдепутати та їх родичі.

“Житомирський кооперативний ринок”

Ще в ХІХ столітті між теперішніми вулицями Бориса Тена, Хлібною, Київською та вулицею Небесної Сотні було болото. Наприкінці ХІХ століття болото осушили і на цій території розмістили ринок. В 1900-х роках частина вулиць Небесної Сотні і Хлібної перетворилась на майдан Житній ринок. І тепер за адресою майдан Житній ринок, 2 розташовується найбільший ринок у Житомирі - “Житомирський кооперативний ринок”. Житомиряни називають його просто “Житнім”, як донедавна це була його офіційна назва. На ринку можна закупитися як харчами, так і промисловими товари.

З серпня 2013 року на постійній основі земельною ділянкою площею 2,37 га користується ПО “Житомирський кооперативний ринок”. До 2010 року директором “Житомирського кооперативного ринку” був Володимир Тонконогий. У 2002 році він балотувався до Житомирської міської ради. З 2010 директором є Василь Третяк.

Краєзнавець Георгій Мокрицький зазначає, що колосальна містобудівна проблема це те, що Житомир не має бути моноцентричним містом. “Один ринок такого масштабу - це просто злочин, тому що там надмірна концентрація людей. Я мільйон разів казав на містобудівній раді, коли намагаються вперти якийсь новий магазин, що ви дограєтесь до того, що коли буде якась пожежа, то там будуть сотні загиблих. Сотні. Там порушені всі будівельні норми, які можуть бути”, - пояснює краєзнавець та член Національної спілки архітекторів України Георгій Мокрицький.

Заснувала “Житомирський кооперативний ринок” Житомирська обласна Спілка споживчих товариств. Цю споживспілку майже 34 роки очолює Степан Григор’єв.

Ринок “Сінний”

Згаданому ПО “Житомирському кооперативному ринку” належить ще один ринок Житомира - “Сінний”. Розміщений він по вулиці Домбровського, 25/54. Землю під ринок площею 0,85 га у серпні 2016 року ПО “Житомирський кооперативний ринок” орендувало у Житомирської міської ради на п'ять років.

Історично, з початку свого існування, на ринку продавали сіно та солому. Наразі ринок функціонує як продовольчий та непродовольчий ринок.

Ринок “Хлібний”

“Хлібний” ринок, розміщений в центрі Житомира поряд з “Житомирським кооперативним ринком” - на розі вулиць Гоголівської та Хлібної. З вересня 2013 року комунальну землю площею 0,34 га орендувало ТОВ "Фірма Рада". Директором фірми є Голішевський Сергій Анатолійович, колишній депутат міської ради від “Партії регіонів”. А власником фірми є Голішевська Ольга Дмитрівна.

“Сімейний” ринок

По вулиці Вітрука, 41-б знаходиться “Сімейний” ринок. Почав він функціонувати ще на початку 2000-х років. У 2020 році земельну ділянку площею 0,17 га придбало ТОВ “Сімейний Торговий Дім”. Власником фірми є Архіпчук Алла Анатоліївна та Синьов Валерій Олександрович, а директором - Дорошенко Андрій Львович. У 2015 році Андрій Дорошенко балотувався до Житомирської міської ради.

“Молодіжний” ринок

ТОВ “Сімейний Торговий Дім” належить ще один ринок - “Молодіжний”. Розташований ринок по вулиці Вітрука, 12-В. З травня 2017 року ТОВ “Сімейний Торговий Дім” орендує землю на 0,13 га.

Ринок “Хмільники”

Ринок “Хмільники” - розташований на проспекті Миру, 15. Земельну ділянку площею 0.397 га орендувало у Житомирської міської ради ТОВ “Ринок”. Бенефіціарним власником фірми є Старовойт Володимир Миколайович. Восени 2014 безуспішно балотувався до Верховної Ради України 8-го скликання від партії “Батьківщина” по 217 одномандатному виборчому округу.

У 2015 Старовойта обирали депутатом Київської міської ради від тієї ж партії по 66 округу Оболонського району.

Як повідомляло “Чесно”, є підстави припускати, що, будучи депутатом, Володимир Старовойт міг лобіювати інтереси власного бізнесу (округ №66). Старовойта називають "королем ринків", адже той володіє одразу кількома: "Мінський", "Люкс", "Лілія". Окрім того, має у підпорядкуванні безліч кіосків – у 2012-2013 роках Старовойта називали партнером тодішнього голови Оболонської РДА Василя Антонова, представником "Партії регіонів", по незаконному будівництву майже двохсот МАФів.

Ринок “Східний”

“Східний” ринок розташований по вулиці Бориса Тена, 82. Почав він функціонувати на початку ХХІ століття. Комунальну землю площею 0,18 га під ринок орендує Хоцький Ігор Іванович. Хоцького пов'язують із колишнім депутатом ВР СРСР Валентином Острожинським. Вони спільно ведуть бізнес - обидва є співвласниками ТОВ “Черняхівське Городище”. У 2015 році Ігор Хоцький балотувався до Житомирської обласної ради від “Батьківщини”.

Кому належать торгові центри Житомира - читайте тут.

Наталія Іжицька для Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ринок власність  
Матеріали по темі