Здоров'я

​Мер Житомира розповів про рішення міської ТЕБ та НС: обмеження не знімаємо, але даємо можливість реалізувати сезонні товари

3 March 2021, 20:33

Ввечері 3 березня відбулось засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Комісія зібралась після перемовин між представниками бізнесу та головою ОДА, облради і мером Житомира.

«Перш за все хочу сказати, що встановлення зон і потрапляння до червоної зони Житомирської області – це рішення державної комісії. Навіть обласна комісія, чи міська, вона може тільки посилювати заходи і не має права приймати ті рішення, які чи послаблюють карантин, чи йдуть всупереч постановам Кабміну або Законам України. Інакше у нас в країні буде повна вакханалія і правовий нігілізм. Ми розуміємо, що ситуація в Житомирі і в Житомирській області дуже непроста. З одного боку у нас 50% завантаженості ліжок і восени ситуація була набагато гіршою. Поки що є резерв, але динаміка нам все ж не додає оптимізму. Можна казати, що ковіду немає, чи що від інших хвороб помирає більше людей (такі заклики сьогодні теж були), але, коли вранці дають звіт, що за останню добу померло чотири людини, то це – горе. Це горе для людей. Ніякі кошти, ніякі недоотримання до бюджету не компенсують горя цих людей. Є й інша ситуація – бізнес, який готувався до 8 березня, закупив сезонний товар. Я зараз не буду говорити навіть про податки. Бо з податками ситуація така, що в місті Житомирі у нас на 15-18% зменшилась кількість податків, які отримав міський бюджет за січень та лютий. Це показник, що бізнес просто не працює, в нього немає коштів. З іншого боку, якщо в минулому році була 80-85% сплата по комунальним платежам, то зараз у нас - 51% за грудень. Це дуже низький рівень сплати. У людей просто закінчуються кошти», - коментує протести і ситуацію Житомирський міський голова.


Представники органів місцевого самоврядування підготували звернення до МОЗ та до головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.

«Коли бізнес закупив товар і обмежувати фактично з наступного дня, або через два дні, обмежувати можливість ведення бізнесу – для бізнесу це теж незрозуміло. Голова обласної ради звернувся до головного санітарного лікаря з проханням швидко і в законний спосіб розглянути, якщо в нас показники за останні дні будуть нормальними, то розглянути і провести комісію та переглянути показники зони по Житомиру. Я був присутній при цій розмові і головний санітарний лікар сказав, що навіть, якщо це буде п’ятниця, субота чи неділя, то вони готові розглядати це рішення і вони також розуміють відповідальність перед бізнесом. Сьогодні разом з бізнесом було підготовлене звернення до головного санітарного лікаря та Міністерства охорони здоров’я. І після цього ми провели міську комісію ТЕБ та НС», - розповідає Сухомлин.

Відповідно до рішення міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Житомирі вводяться жорсткіші обмеження для великого бізнесу і торговельних мереж, але разом з тим у представників малого та середнього бізнесу з'являється можливість реалізувати сезонні товари, якщо покупці попередньо замовлять їх онлайн або телефоном.

«З одного боку, ми ввели додаткові обмеження по торгівельним мережам, бо для бізнесу було незрозуміло, коли, наприклад, є торгівельна мережа, яка продає продукти харчування, там є скупчення людей. І ми обмежили кількість квадратних метрів на одну людину. Зробили умови більш жорсткими. З іншого боку, ми дали можливість бізнесу який закупив сезонні товари, в тому числі і промгрупи, розпродати цей товар через онлайн замовлення із видачею цього товару за його місцезнаходженням. Також по кафе і закладам харчування. Якщо зараз є вимога видачі на виніс тільки біля дверей фактично, то в зв’язку з погодними умовами ми дозволили робити це в залі. Але продовжують діяти вимоги до дотримання дистанції і витримування всіх інших норм», - каже мер Житомира.

Міський голова наголосив: карантинні обмеження не скасовані і дотримання санітарно-епідеміологічних норм контролюватимуть представники міської влади та правоохоронці.

«Це дасть можливість нормально організувати процес. Це можливість людині вернутись, замовити, отримати товар і видати товар. Це трошки зменшить навантаження на бізнес і дасть змогу підприємцям хоча трохи підзаробити, бо оренду їм ніхто не відміняє, податки з них ніхто не знімає. Таким чином ми подивимось кілька днів. Але з поліцією ми завтра будемо організовувати рейди, вимагати дотримання всіх санітарних норм і контролювати цей процес», - запевнив мер Житомира.

Нагадаємо, після переговорів з ФОПами у Житомирі пообіцяли скликати екстрене засідання комісії ТЕБ та НС.

Як повідомляв Житомир.info, з третього березня 2021 року вся територія Житомирської області – у червоній зоні.

Як містяни ставляться до введення «червоній зоні» у Житомирі дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин ТЕБ та НС підприємці червона зона коронавірус обмеження  
Матеріали по темі