Місто

Житомирське ТТУ виставило претензію постачальнику за зірвані строки надходження нових тролейбусів

4 March 2021, 14:55

У 2019 році влада Житомира підписала гарантійну угоду по кредиту, щоб придбати 50 нових тролейбусів. Вже в червні 2020 року місто отримало два нові білоруські тролейбуси з першої партії закуплених. Отримати всі 50 тролейбусів планували до кінця 2020 року, але через пандемію поставку відтермінували до лютого 2021 року.

Яка ситуація наразі, Житомир.info дізнавався у заступника Житомирського міського голови Олександра Шевчука.

«Остання партія з 12 тролейбусів мала бути до 22 лютого. Підприємство БКМ звертається до нас з листами, у яких проситись відтермінувати, оскільки у них в Республіці Білорусь є проблеми щодо вивозу корпусів. Запевняють нас, що 8 корпусів з 12 вже готові до зборки й готові відправляти на Україну, надалі вони збираються на БКМ Україна, інші корпуси готуються до вивозу», - розповідає Олександр Шевчук.

Прогнозувати хоча б приблизні терміни поставки у міській раді не беруться.

«Не готовий сказати, оскільки триває листування. На сьогодні, за чотири партії ми розрахувалися з ними. З нашого боку ми виконуємо всі умови договору, які були підписані ще у ті часи», - пояснює заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


За словами Олександра Шевчука, через зірвані терміни до постачальника можуть застосувати штрафні санкції.

«Нашим комунальним підприємством вже написаний до них лист-претензія, оскільки у договірних умовах у нас є претензійні умови за невиконання графіків поставки. У будь-якому разі ми застосуємо якісь санкції щодо затримки партії. Там прописані санкції, а саме фінансові - 1% від загальної суми договору щотижня, це приблизно 20 тис. євро щотижня. Не знаю чи ми їх отримаємо, але ми будемо звертатися до них і виставляти умови, бо це є тристороння угода, однією зі сторін є Європейський банк реконструкції та розвитку, який є кредитодавцем на ці тролейбуси. Ми в будь-якому випадку будемо до них звертатися на відшкодування цих втрат, які ми зараз несемо», - говорить Олександр Шевчук.

Планується, що нові тролейбуси частково замінять старий рухомий склад.

«У першу чергу, ми замінимо той транспорт, який фактично доживає свою вікову межу і технічний стан не відповідає санітарним нормам, зовнішньому вигляду. Але тролейбуси, які до цього використовувалися 90- х років теж будуть виходити на лінію. Адже немає одного постійного випуску: тролейбус заїжджає з лінії, працює до двох годин, далі з 11 години до 17, тобто три основних графіки руху. Тому старі тролейбуси також будуть рухатися вулицями міста», - зазначає Олександр Шевчук.

Також у міські ради розповіли, у якому стані 38 тролейбусів, які раніше отримало КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

«У нас були проблеми з першими тролейбусами й всі про це знають. Технічно, якісь несправності, можливо, це були якісь недопрацювання при складанні. Зараз всі 38 тролейбусів працюють постійно на лінії. Вони періодично виходять, хтось в піковий час, оскільки є три зміни випуску основних», - розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Нагадаємо, планувалося, що до кінця 2020 року Житомир отримає 50 білоруських тролейбусів.

Як повідомляв Житомир.info, 14 червня 2019 року Житомир підписав грантову угоду з ЄБРР по кредиту у 10 млн євро на 50 нових тролейбусів. Тендер на закупівлю 49 одиниць електротранспорту для Житомирського ТТУ був оголошений 9 квітня 2019 року. 3 жовтня 2019 року в рамках Другого форуму регіонів України та Білорусі тодішній в.о. директора комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Максим Манухін та представник ВАТ «Управляюча компанія холдингу «Белкомунмаш» Дмитро Парков підписали договір щодо закупівлі 49 нових тролейбусів.

19 червня 2020 року до Житомира прибули два перші білоруські тролейбуси (загалом перша партія – це 5 одиниць транспорту). 6 серпня до Житомира привезли два нові тролейбуси з Білорусі з другої партії закуплених.

18 серпня Житомир.info дізнавався, чи вплинуть загальнонаціональні страйки в Білорусі на поставку нових тролейбусів до Житомира.

10 вересня до КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» прибули 11 тролейбусів. Перед випуском на маршрути їх освятили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус БКМ ТТУ. Шевчук  
Матеріали по темі