Здоров'я

У житомирській поліклініці почали робити обстеження на мамографі, придбаному за 9 млн, спочатку перевіряють медпрацівників

18 March 2021, 16:17

З початку березня 244 жінки пройшли обстеження на цифровій мамографічній системі, яка була придбана за бюджетні кошти та встановлення у приміщенні житомирської поліклініки № 1.

Лише за ранок 18 березня 11 пацієнток зробили дослідження молочних залоз. За словами завідуючого Житомирським міським мамологічним центром, в першу чергу перевіряють медичних працівниць, проте обстеженні на цьому апараті є безкоштовним для всіх.

«На сьогодні ми вже почали працювати у скринінговому режимі. Ми виділили декретовані групи населення серед жінок. Для початку – це медичні працівники. Зараз ми обстежуємо дитячу міську лікарню, там близько 300 жінок, серед яких вже обстежили понад 40 жінок і вже почали виявляти пухлинні утворення, підозрілі на рак молочної залози. Планується подальше обстеження – біопсія, можливо, з хірургічним лікуванням. Виявили у 3 жінок з 40. Після медичних працівників ми плануємо обстежити вчителів, наших освітян-жінок. Звичайно, ми працюємо й у штатному режимі, дивимося жінок, які приходять до нас по направленню сімейних лікарів, мамологів, онкологів. Також ми не відмовляємо жінкам, які приїздять з області, які мають бажання та направлення. На сьогодні це обстеження безкоштовне», – розповів завідуючий Житомирським міським мамологічним центром Микола Міненко.


Обстеження на цифровому мамографі є більш безпечним, розповідають лікарі.

«Цей апарат не має токсичних речовин, і він значно менше опромінює молочну залозу. Тут доза менша, пацієнтка отримує таку дозу опромінення, яку ми всі з вами отримуємо, перебуваючи на сонці за літній період», – сказав завідуючий Житомирським міським мамологічним центром Микола Міненко.

Медики неодноразово наголошували про переваги цифрової мамографії. Цього разу лікар-рентгенолог наочно показує, як нове обладнання допомогло розпізнати рак молочної залози на початковій стадії. Зокрема, для прикладу він демонструє знімки, зроблені за допомогою мамографічної системи та аналогового апарату.

«Ми отримуємо цифрове зображення на монітор, що дає нам набагато чіткіше зображення у порівнянні з аналоговим. Ми можемо на нашій робочій станції збільшити зображення, виміряти розміри того, що ми там виявляємо. Це дає набагато зручніший ефект, пришвидшує обробку даних і у майбутньому сприяє постановці правильного діагнозу. Тут якраз ми знайшли (показує на знімку утворення, – ред.), це мікрозона, і, як було підтверджено гістологічно, там було знайдено рак. Зона скупчення утворень у молочній залозі, розміри 2,6 мм, у даному місці був зачаток злоякісного утворення. Такої ділянки у 2,6 мм на аналоговому зображенні ми не можемо побачити», – пояснює лікар-рентгенолог мамографічного кабінету Дмитро Коровчук.

Крім того, за словами лікарів, 3-D мамографія, дозволяє побачити у жінок, віком від 25 років, утворення.

«Даний апарат дає можливість робити томосинтез, тобто це 3-D зображення, яке свого роду дає можливість позрізово, мілімітрово побачити утворення, яке не видно у стандартних проєкціях прямих та косих. За допомоги томосинтезу буде чітко видно утворення, яке сховане у щільних залозах, тобто там, де найбільш структура не жирова, а переважає фіброзно-залозиста», – зазначив лікар-рентгенолог мамографічного кабінету Дмитро Коровчук.

Наостанок медики наголосили, що профілактичне обстеження для жінок є надважливим.

Нагадаємо, у січні 2021 року в поліклініці № 1 пояснили, що очікують дозвільних документів, тому житомиряни не можуть пройти обстеження на новому мамографі.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2020 року у Житомирській міській лікарні №1 розповіли, що планують придбати за бюджетні кошти цифрову мамографічну систему вартістю 9 млн грн, яка дозволить виявляти рак молочної залози на початковій стадії.

У жовтні 2020 року мамограф доставили в поліклініку №1.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мамограф обстеження УЗД діагностика поліклініка поліклініка №1  
Матеріали по темі