Події

​У Київській та Житомирській областях провели обшуки і вилучили 10 тонн дорогоцінного каміння

23 March 2021, 09:46

Правоохоронці викрили схему незаконного видобутку дорогоцінного каміння. Під час обшуків у фігурантів справи - в офісі акціонерного товариства, на шахтах та на ювелірному заводі вилучили 10 тонн топазу, берилу, кварцової сировини.

Про це 22 березня повідомила пресслужба Нацполіції України.

«Слідчі дії проводилися на території Києва, Київської та Житомирської областей. Під час обшуків у фігурантів, які налагодили підпільний видобуток корисних копалин, вилучили понад 10 тонн дорогоцінного каміння та кварцової сировини. Сума завданих збитків буде встановлена після проведення експертизи», - йдеться у повідомленні.

У рамках розслідування кримінального провадження правоохоронці з’ясували, що у злочинній схемі були задіяні співробітники акціонерного товариства та приватні підприємці. Саме вони організували видобуток корисних копалин - топазу, берилу та кварцової сировини. Фігуранти, маючи дозвіл на користування надрами, без обов’язкового погодження проєктної документації приступили до роботи.

При цьому видобування дорогоцінного каміння здійснювалося загально небезпечним способом, тобто із застосування бурових механізмів та без дотримання правил безпеки на виробництві. Надалі зловмисники через підставні товариства постачали видобуті корисні копалини на ювелірний завод у Києві.

Документування протиправної діяльності групи осіб проводили слідчі Головного слідчого управління Нацполіції разом із колегами зі Служби безпеки України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

«22 березня проведено ряд слідчих дій, зокрема 15 обшуків у Києві, Київській та Житомирській областях: в офісному приміщенні акціонерного товариства, в шахтах та на ювелірному заводі. У результаті вилучено більше 10 тонн дорогоцінного каміння та кварцової сировини, документи, мобільні телефони. Сума завданих збитків буде встановлена після проведення експертизи», - повідомили в поліції.

Досудове розслідування проводиться за ч. 4 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. За незаконні оборудки фігурантам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2020 в будинку жителя Коростеня СБУ виявила близько 20 кг бурштину та обладнання для огранки і шліфування каменю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорогоцінне каміння топаз берил кварц видобуток каміння корисні копалини обшук ювелірний завод  
Матеріали по темі