Суспільство

У селі Житомирської області місцеві виявили відходи з медзакладів, поліція знайшла платіжки зі Львова і розпочала провадження

23 March 2021, 10:59

На березі річки у селі Будичани Житомирського району (колишній Чуднівський) невідомі вивантажили сміття. Серед відходів – медичні шприци, одноразові латексні рукавички, упаковки з-під медпрепаратів тощо.

Про це Житомир.info 23 березня повідомив місцевий житель Валерій. Він стверджує: біля річки викинули відходи з медзакладів, де лікують хворих на коронавірус. І судячи з «вмісту» непотребу, вантаж привезли з Львівщини.

«У нас відбувається несанкціонована вивалка львівського сміття з тамтешніх лікарень: з ковідними шприцами, з трубками і подібним. Там люди вчора бастували, перекривали дорогу. Сьогодні (23 березня) люди знову будуть бастувати, йти на Чуднів. Сміттєзвалище зробили на березі річки, яка впадає в Тетерів. Це десь за 10-15 метрів від водойми. Були представники лікарні, вони шоковані: те, що треба утилізувати, – ковідні шприци, трубки ШВЛ, – все на березі річки. На місці вчора були правоохоронці та екологи», – розповів місцевий житель.

У пресслужбі ГУ Нацполіції у Житомирській області повідомили, що за фактом забруднення земель у Чуднівській міській громаді поліція розпочала кримінальне провадження.

«22 березня на околиці с. Будичанів було виявлено несанкціоноване вивантаження сміття. Про сміттєве звалище, виявлене на території недіючого цегельного заводу, до поліції повідомили місцеві жителі. На місце події виїжджали працівники слідчо-оперативної групи Чуднівського відділення поліції та Державної екологічної інспекції Поліського округу для документування обставин події. На території колишнього підприємства було виявлено викид побутових і промислових відходів», – інформують у поліції.

Зазначено, що поліцейські зафіксували наявність понад 40 т побутового та промислового сміття, серед якого виявили й платіжні документи з м. Львова. Екологи, які прибули разом з правоохоронцями, відібрали проби ґрунту.

За наявною інформацією, частину приміщення придбав 47-річний підприємець з Київщини, діяльність якого пов’язана зі збиранням та обробкою відходів. Утім жодних документі на земельну ділянку, де розташовані приміщення, чоловік поліцейським не надав.

Відомості про вказану подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 239 (Забруднення або псування земель) КК України. Триває встановлення всіх обставин та причетних осіб.

Державна екологічна інспекція Поліського округу інформує, що за фактом несанкціонованого та самовільного розміщення твердих побутових відходів в непередбачуваному для цього місці (за відсутності дозвільних документів і правовстановлюючих документів на земельну ділянку) оштрафували одну особу.

«Директора підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на 1 700 грн, разом з цим на місці правопорушення спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції проведено відбір трьох проб ґрунтів на площі понад 900 м2 в подальшому буде проведено розрахунок розмірів шкоди заподіяної довкіллю. Населення села Будичани стурбоване подією і, за їх словами, буде здійснювати цілодобове чергування з метою недопущення таємного, самовільного завезення відходів», – зазначають в екологічній інспекції.

Нагадаємо, у різних населених пунктах Житомирської області неодноразово виявляли львівське сміття. Так, у вересні 2020 року побутові відходи, ймовірно привезені з Львівщини, виявили на території Сербо-Слобідського сміттєзвалища в Ємільчинському районі. Ще одну партію відходів вивантажили на території Рихальської сільської ради.

Раніше, у липні того ж року, в Коростені затримали три вантажівки з львівським сміттям, які вивантажувалися на закритій території комунального полігону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: львівське сміття сміття відходи ТПВ Будичани Чуднівський район  
Матеріали по темі