Фоторепортаж

Як житомирянин літає на «крилі» на околиці міста. Фоторепортаж

23 March 2021, 14:05

"Мій друг літатиме на параплані без мотору за мостом. Я піду подивитися", – написав у спільному чатіку знайомий фотограф Ярослав Хоркінс.

"В Житомирі? На параплані? Літати? Серйозно? А можна я з тобою? Заодно репортаж познімаю!", – загорілася я ідеєю.

З нами визвався піти ще й журналіст "Інтерфаксу" Олександр Трохимчук. І, як потім виявилося, не дарма.

За мостом на мене чекав сюрприз – парапланеристом виявився чоловік, якого я взимку неодноразово помічала за кермом одноколісного велосипеду і дуже хотіла познімати.

"Володимир Алексійчук", – представився він.

Параплан виявився парашутом типу "крило". Його так називають, бо він має аеродинамічні властивості, як у крила літака, а злетіти за допомогою нього у небо можна і без мотору. Достатньо сили вітру. Або тяглової сили. Попросту – людей, які біжучи і тягнучи за мотузку запускають парапланериста в небо. Ну, на кшталт як діти запускають повітряного змія.

"Добре, що ви прийшли. Зараз запустите мене у повітря!", – радіє парапланерист.

Він проводить короткий майстер-клас з запускання для хлопців, з якими я прийшла: потрібно бігти, тягнути мотузку, слухати команди "пілота"... А я тим часом радію, що у мене "лапки", тобто фотік.

"Це найдоступніший спосіб піднятися у небо. Якщо піднятися на висоту 5-6 км, і в залежності від погодних умов і якості “крила”, то можна пролетіти близько 50 км. На таку висоту я ще не підіймався ", – розповідає Володимир, застібаючи карабіни на грудях.

Журналіст Олександр і фотограф Ярослав тимчасово перетворюються на "тяглову силу", бігаючи з мотузкою.

"Як бурлаки на Волзі", – резюмує чоловік, що проходить повз.

Опановують мистецтво запускання далеко не одразу. Але все ж виходить кілька разів, хоч і не високо, запустити параплан.

Володимир розповідає, що найскладніше у цій справі – це зліт, і пропонує комусь з нас теж спробувати повправлятися у підйомі. Ярослав, як єдиний з нас, хто висоти не боїться, погоджується спробувати. Проте після двох невдалих спроб вирішує перенести заняття повітряним спортом на майбутнє. Виявляється, є кілька способів зльоту: прямий старт (спиною до парашута) і перехресний старт (обличчям до парашута з подальшим розворотом).

Парапланерист каже, що цим спортом він захопився минулого року. "Крило", як і одноколісний велосипед – це "ігри з балансом"

"Та я тільки починаючий спортсмен. Мрію навчитися гарно літати і… полетіти звідси", – сміється Володимир.

Прошу у пілота згоду на публікацію репортажу, проте погоджується він за однієї умови:

"Добре. Але є у нас ще дійсно професійний спортсмен, я у порівнянні з ним – аматор. Як тільки сприятливі погодні умови – я вас сконтактую! Обов'язково пофотографуйте його і напишіть про нього. Він це робить дуже красиво і професійно! Вийде дуже гарний фоторепортаж", – говорить Володимир.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: параплан літальний апарат околиця  
Матеріали по темі