Події

​Зрізали 50 дубів і завдали шкоди на 1 млн грн: власнику пилорами з Житомирської області, двом майстрам лісу та водієві оголосили про підозру

25 March 2021, 09:44

У Житомирській області організовану групу «чорних лісорубів», серед яких два майстри лісу, підозрюють у незаконних порубках та заподіянні шкоди на понад 900 тис. грн.

Про це 24 березня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У середу, 24 березня 2021 року, за погодженням із Житомирською обласною прокуратурою, чотирьом особам повідомлено про підозру у незаконній порубці лісу, перевезенні, зберіганні незаконно зрубаних дерев, що заподіяло істотну шкоду, вчинених у складі організованої злочинної групи (ч. 4 ст. 246 КК України). Також двом з них, які обіймали посади майстрів лісу одного з лісництв, інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України)», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, незаконні порубки деревини породи дуб на території лісгоспу у Романівському районі організував 50-річний підприємець з Чуднівського району, власник пилорами та спецтехніки - вантажного автомобіля з краном-маніпулятором. До організованої групи «чорних лісорубів» підприємець залучив, крім свого підлеглого – водія спецавтомобіля, ще двох знайомих майстрів лісу.

Таким складом злочинна група протягом жовтня-грудня 2020 року без спеціального дозволу скоїла низку незаконних порубок у лісових масивах. Діяли за налагодженою схемою: під прикриттям майстрів лісу вирубували дерева, спецавтомобілем доставляли до пилорами, де колоди переробляли на пиломатеріали та реалізовували.

Загалом задокументовано факти незаконних порубок півсотні дубів, чим спричинено збитки інтересам держави на понад 900 тис. грн.

«Під час санкціонованих обшуків на приватній пилорамі та за місцем проживання підозрюваних виявлено і вилучено 35 немаркованих дубових колод, пиломатеріали, чорнову бухгалтерію тощо. На вилучену деревину, пиломатеріали та спецавтомобіль накладено арешт. Наразі тривають слідчі (розшукові) дії, вживаються заходи до відшкодування завданих збитків», - повідомили в прокуратурі.

У пресслужбі ГУНП в Житомирській області уточнили, що організатором злочинної групи «чорних лісорубів» став 57-річний житель смт Іванополя.

«Відтак у рамках кримінального провадження встановлено, що організатором злочинної групи став 57-річний житель смт Іванополя, а спільниками - два майстри лісу та ще один 40-річний чоловік з Чуднівщини. Вони, за наявною інформацією, налагодили стійку схему незаконних вирубок на території Чуднівської та Любарської громад у період з вересня по грудень 2020 року. У результаті злочинної діяльності інтересам держави завдано збитків на загальну суму близько мільйона гривень. Також у ході слідчих дій, проведених відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП, вилучено до 150 кубометрів деревини дуба та лісоматеріалів, а також деревообробні станки, 3 одиниці зброї, вантажівку, документи та чорнову бухгалтерію. Фігурантам провадження оголошено про підозру у вчиненні низки кримінальних діянь. Відтак нині чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років», - повідомили в поліції.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2020 в одному з сіл Бердичівського району провели обшуки на пилорамі і виявили схему експорту дубових пиломатеріалів та мільйони гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс деревина пилорама дуб майстер лісу Чуднів чорний лісоруб  
Матеріали по темі