Суспільство

В останню неділю березня Україна знову перейде на літній час

26 March 2021, 11:43

Цими вихідними Україна переходить на літній час. У ніч з суботи на неділю, 28 березня, о 3-й ночі стрілки годинника необхідно перевести на одну годину вперед.

Про це 26 березня нагадала Житомирська обласна рада.

«Цієї весни Україна традиційно перейде на літній час Переведення стрілок годинників на літній час затверджено постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Таким чином, перехід на літній час в Україні у 2021 році відбудеться в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. О 03:00 українці повинні перемістити стрілки годинників на одну годину вперед», – йдеться у повідомленні.

Інформаційне агентство Інтерфакс-Україна зазначає, що «Верховна Рада так і не змогла ухвалити закон, що пропонує скасувати сезонний перехід часу та зафіксувати зимовий час UTC + 2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time) в Україні» – 19 березня законопроєкт відправили на доопрацювання в профільний комітет.

Інформагентство також нагадує, що в березні 2019 р. Європейський парламент підтримав припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Країни ЄС, які вирішать на постійній основі зберегти літній час, повинні будуть востаннє перевести свій годинник останньої неділі березня 2021 року. А ті, хто вважатиме за краще зберегти стандартний (зимовий) час, зможуть зробити востаннє перевести годинник останньої неділі жовтня 2021 року. Пропозицію Європарламенту має обговорити Рада ЄС для вироблення остаточного рішення.

Уже відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, РФ та Білорусь.

В Україні в 2011 році також намагалися відмовитися від переведення годинників – було ухвалено постанову про скасування переходу на зимовий час, проте пізніше її анулювали.

Як впливає сезонне переведення годинника на житомирян, дивіться в опитуванні, проведеному 26 березня 2018 року

Нагадаємо, у ніч на 25 жовтня 2020 року Україна перейшла на зимовий час, перевівши годинникові стрілки на одну годину назад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: літній час годинник  
Матеріали по темі