Економіка

Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» суттєво збільшило збитки, але сподівається отримати 88 млн грн компенсації

29 March 2021, 13:57

Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» на 2021 рік мало планові збитки 1 млн грн, але через «тарифні негаразди» вони суттєво збільшилися.

Про це на позачерговому засіданні міськвиконкому 29 березня повідомив директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин під час розгляду питання про затвердження змін до фінансового плану підприємства.

«У зв’язку з підписанням меморандуму і тими тарифними негараздами, які були на початку року, у нас істотно змінився фінансовий стан підприємства і були внесені планові значні втрати, яких до цього не було. Фінансовим планом на 2021 рік у нас були погоджені фінансові збитки лише 1 млн грн, але неприйняття закону №2156 щодо перехідних положень порядку формування тарифу і підписання меморандуму, який розглядає дельту між отриманим газом і тим газом, який ми включаємо в тарифну складову, дало збитки по тарифах для населення – 23 мільйони, по газу планові збитки – 70,8 мільйона. Тобто вже планові річні збитки 93 мільйони гривень. Ми три роки зменшували заборгованість населенні і заборгованість перед НАК «Нафтогаз», але в цьому році ми починали сезон зі 104 мільйонів боргу «Нафтогазу», а зараз вже 325 мільйонів, ми починали сезон з 80 мільйонів боргу населення, а на даний час маємо 305 мільйонів, тобто стрибок боргу населення – 225 млн грн, місячні нарахування становлять 170 млн грн. Ми прорахували планові збитки січня-квітня, вони складуть, з урахуванням меморандуму, 56 млн 691 тис. грн – планові збитки по плановому обсягу надання послуг. На даний час нам держава винна по постанові №1730 32 млн грн, поза форматом ще 34 млн грн, які не обраховані, і 56 млн грн, які держава буде нам винна станом на 1 травня по меморандуму. Тобто 88 мільйонів підтвердженої різниці в тарифах повинна держава нам сплатити по меморандуму до 1 жовтня цього року», - пояснив Дмитро Рогожин.

Нагадаємо, 20 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про спільне рішення з головами міст щодо підписання Меморандуму, який містить пункт про непідвищення тарифів на опалення й гарячу воду, а влада Житомира очікувала для виконання цього рішення компенсацію з державного бюджету. 9 лютого в Києві підписали меморандуму з Урядом, яким передбачено зниження ціни на газ для підприємств теплокомуненерго, що дасть можливість зменшити тарифи на тепло.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до рішення виконкому Житомирської міської ради від 30 грудня 2020 року, з січня 2021 року тариф на теплову енергію та послуги з централізованого опалення у Житомирі зріс на 18%. На позачерговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради 10 лютого 2021 року ухвалили рішення про зниження тарифів на централізоване теплопостачання на 3,7%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком теплокомуненерго Рогожин збитки тепло Нафтогаз  
Матеріали по темі