Влада

Віталій Бунечко про реконструкцію стадіону «Полісся» у Житомирі: Думав, що голова адміністрації – I am Бог

1 April 2021, 18:41

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко розповів про хід робіт на центральному стадіоні «Полісся» в Житомирі. Під час брифінгу 1 квітня 2021 року голова ОДА озвучив, що подальша реконструкція стадіону може коштувати від 75 до 100 мільйонів гривень. За словами Бунечка, в 2019 році він пообіцяв добудувати «Полісся», але дуже скоро зрозумів, що виконати обіцяне буде складно.

«Я вже казав, що тоді, коли відкривали стадіон «Спартак», мене фактично зловили за язик, хоч може це і не зовсім гарно, і спитали, чи добудуємо. Я знаходився на посаді аж цілих 11 днів, але фактично працював на посаді рівно тиждень. Я думав, що все можна побудувати і голова облдержадміністрації - це I am є бог, він може зробити все за помахом чарівної палички. Я не знав з чим ми зіштовхнулися на стадіоні «Полісся». Як би знав, не зав'язався би. Просто зловили за язик, коли я був тиждень на посаді. Я тоді ще не знав, як з журналістами спілкуватись. Питають: зробите? Я кажу: та звісно, тьфу, легко. А тепер я уже так не відповідаю, я вже кажу: я подивлюсь документи, вивчу питання. Якби я тоді прийшов в кабінет і взяв би документи, то я би сказав: знаєте, хай ті, хто будували беруть і добудовують. Я би не взявся, страшно було б», - каже Віталій Бунечко.

Наразі, за словами голови ОДА, на стадіоні можна проводити футбольні матчі, а решту робіт можна продовжити після громадських обговорень, які мають організувати у Житомирі.

«Історія «Облдержадміністрація - стадіон Полісся» перегорнута. Що собою передбачає друга черга: це благоустрій територій, починаючи від вхідної групи, проведення зовнішніх інженерних мереж, встановлення інформаційного табло, облаштування тенісних кортів з освітленням, створення тренувальних секторів з легкої атлетики, штовхання ядра, стрибків в довжину, мініфутбольного поля, монтаж навісу над західною трибуною, огорожі біля центрального входу. Частина з цих робіт вже виконана. Разом з тим додатково потрібно запроєктувати систему радіо оповіщення, відеоспостереження, будівництво серверної для їх обслуговування, встановлення турнікетів з електронним зчитуванням квитків для входу-виходу вболівальників. Крім того, існує окремий проєкт з реконструкції західної трибуни, який на сьогодні не завершений. Цей проєкт включає в себе реконструкцію самої трибуни, підтрибунних приміщень, легкоатлетичного манежу та допоміжних приміщень, внутрішніх інженерних мереж. Також до складу проєкту входить капітальний ремонт зовнішніх туалетів, вхідної арки та частковий благоустрій території. Поки все не буде виконано, здати в експлуатацію західну трибуну неможливо. Ще раз повернусь до громадського обговорення. Якщо громада буде приймати рішення, тоді цей проєкт буде далі розроблятись обласною державною адміністрацією і будемо його впроваджувати. Сергій Іванович (Сухомлин, мер Житомира - ред.) на відкритті футбольного матчу, що він готовий організувати таке громадське обговорення, організувати збір підписів. Я передав м’яч на бік житомирської громади і чекаю пропозицій», - сказав Віталій Бунечко.

У 2021 та 2022 році обласна влада хоче закінчити реконструкцію двох спортивних об'єктів - басейнів у Житомирі та Бердичеві. Обидва вони включені в програму «Велике будівництво» президента Зеленського.

«В цьому році ми будемо продовжувати спортивні об’єкти. Це два басейни. Добудовувати «Авангард» в місті Житомирі, і добудуємо та зробимо реконструкцію басейну в Бердичеві. В Бердичеві населення більше 70000 людей і немає свого басейну. Разом з народними депутатами було прийнято рішення про скерування коштів Державного фонду регіонального розвитку на два спортивних об’єкти, на два басейни. «Авангард» буде добудовано в цьому році, а проєкт в місті Бердичеві розрахований на два роки. Авангард зможе приймати міжнародні змагання, він відповідає міжнародним вимогам, а Бердичів зможе приймати національні змагання», - каже голова ОДА.

Окрім цього, в рамках програми «Велике будівництво» можуть побудувати стадіон «Колос» в Олевську. За словами голови ОДА, спочатку планувалось побудувати два стадіони: в Овручі та в селищі Словечне, Коростенського району. Втім, згодом плани змінили.

«На стадіони було передбачено ДФРР 13,5 млн грн. Це був би початок і в Овручі, і в Словечному. Ми ці 13,5 млн скерували на Олевську ОТГ, яка взялась додати до нашого проєкту 10 млн, з яких перших 1,5 млн вже виділено. Вартість проєкту будівництва стадіону «Колос» в Олевську попередня – 39 мільйонів гривень. І зі свого боку народні депутати України пообіцяли дофінансувати недостачу 14 млн грн з соцекономрозвитку, або з інших державних субвенцій. На такі умови, ми звісно погодились, бо фактично третина нам буде дофінансована народними депутатами. Велике будівництво в дії. В цьому році ми добудуємо басейн Авангард, в цьому році ми побудуємо стадіон колос і в наступному році ми реконструюємо ще один басейн в місті Бердичеві», - каже Віталій Бунечко.

Як житомирський ФК «Полісся» вперше за останні 16 років грав на центральному стадіоні дивіться у відеосюжеті. Фоторепортаж з першої домашньої гри тут.

Як повідомляв Житомир.info, реконструкція центрального стадіону «Полісся» тривала більше 15 років. Вперше про реконструкцію головної спортивної арени Житомира заговорили в далекому 2005 році. Відтоді це «будівництво довжиною у вічність» пережило вісьмох голів Житомирської облдержадміністрації, Віталій Бунечко – дев’ятий.

22 серпня 2019 року на офіційному відкритті стадіону «Спартак Арена» новий голова ОДА Віталій Бунечко пообіцяв добудувати стадіон «Полісся» і 5 вересня зібрав нараду, аби обговорити реконструкцію центрального стадіону. А вже 16 жовтня цього ж року Бунечко «анонсував» розслідування про можливе розкрадання коштів на реконструкції стадіону «Полісся». У листопаді слідчі ГУНП звернулися до суду з клопотанням про доступ до речей та документів, необхідних для розслідування, розпочатого 7 жовтня 2017 року, щодо розтрати коштів на реконструкції житомирського стадіону «Полісся». Мова йде про роботи, які виконувалися впродовж 2016-2019 років, сума завданих збитків ще встановлюється. 23 грудня 2019 року голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко затвердив проєктну документацію по реконструкції стадіону «Полісся» загальною вартістю 167 млн грн.

У вересні 2020 року голова ОДА та підрядник обіцяли у листопаді провести перші матчі на житомирському стадіоні «Полісся».

17 лютого 2021 вболівальники житомирського «Полісся» влаштували акцію «Бунечка - човпти!» під стінами ОДА. У відповіді на запит народних депутатів голова ОДА 19 лютого повідомив, що реконструкція «Полісся» вже має кошторисну вартість 204,4 млн грн, а для отримання стадіоном третьої категорії згідно з Регламентом ФФУ треба робити окремий проєкт, орієнтовна вартість робіт – майже 100 млн грн. Департамент регіонального розвитку ОДА 22 лютого 2021 року уклав угоду з ТОВ «Проспект-проект», яка за 330 тис. грн має зробити коригування проєктної документації по об'єкту: «Реконструкція футбольного поля та благоустрій території центрального стадіону по вул. Фещенка-Чопівського, 18 в м. Житомирі».

Відеосюжет про дев’ять голів Житомирської облдержадміністрації, спочатку десятки, а згодом і сотні мільйонів гривень та 15 років будівництва дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бунечко стадіон "Велике будівництво" басейн  
Матеріали по темі