Місто

Житомиряни, які не мають лічильника, з травня по жовтень платитимуть за полив присадибної ділянки понад 6 тисяч

5 April 2021, 18:31

У період з 1 травня по 30 вересня за полив присадибних ділянок та городів житомиряни, які не мають лічильників, сплатять 6 тис. 317 грн. Нарахування здійснюються з розрахунку 6 літрів води на квадратний метр на добу. Натомість абоненти, які встановили засоби обліку платитимуть виключно за показниками лічильника.

Як пояснюють, на водоканалі, у цей період водоспоживання у місті зростає в рази.

«Починаючи з травня до середини жовтня кожен рік водоспоживання у Житомирі зростає на 10 тисяч метрів кубічних на добу. Це величезна кількість води. Ця вода, зазвичай, йде на полив садибних ділянок. В нашому місті орієнтовно на сьогодні близько 200 тисяч мешканців, які проживають у приватному секторі й підключені до системи централізованого водопостачання. На період минулого року у нас на початок поливного сезону близько 6 тисяч було без приладів обліку», - пояснює директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Згідно із законодавством, нарахування за воду здійснюватиметься незалежно від того, чи на присадибній ділянці висаджена городина, чи ні.

«Тариф у нас не змінюється, він був встановлений з 01.01.2021 року і залишається таким на цілий рік. Важливо зрозуміти, що додаткова вартість за полив буде розраховуватись за спеціальною формулою - це розрахунок на п’ять соток водоспоживання для тих людей, у кого немає лічильника. Це розрахунок на 5 місяців. Примножуючи це на тариф, буде виходити для одного помешкання орієнтовно 6 тисяч 400 грн за поливний сезон, який складає 5 місяців з травня по кінець вересня» - каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Також витрати на полив присадибних ділянок впливають на тарифи загалом.

«Ці витрати враховуються в тарифі житомирян, а для самих мешканців, які вирощуються свою продукцію на присадибних ділянок, це набагато вигідніше, бо доведеться платити 6 тисяч 400 грн за 5 місяців, тобто набагато більше, ніж платити по лічильнику холодної води. Вважаю, що справедливе споживання на присадибних ділянках дозволить збалансувати тариф для усіх мешканців Житомира, адже витрати на полив холодно води на присадибних ділянках входить у тариф для всіх житомирян. На жаль, законом передбачені штрафні санкції для водоканалу, а не для самих мешканців», - говорить заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

За даними водоканалу, житомиряни, у яких встановлено лічильники, витрачають на 15-20% води менше.

Наразі прилади обліку встановлено у 13 642 приватних домоволодіннях Житомира.

Варто також нагадати, що полив за допомогою шлангу вважається безобліковим і за це житомиряни можуть отримати штраф.

Нагадаємо, 28 квітня 2020 року виконком проголосував за збільшення тривалості поливального сезону: замість трьох місяців плату за полив буду брати за п’ять місяців: з 1 травня по 30 вересня. Крім того, для тих, хто немає лічильника на воду, збільшили і площу поливу з 2 соток до 5 соток, а ще ввели штрафи за полив зі шлангів. Таким чином, за поливальний сезон власники присадибних ділянок, які не мають лічильників, повинні будуть заплатити майже 5 тис. грн.

Однак через травневі дощі у 2020 році житомирянам нараховували плату за полив присадибних ділянок з червня. Також через погодні умови погодили виконком призупинив нарахування плати за полив присадибних ділянок у липні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал присадибна ділянка вода полив Нікітін Кондратюк  
Матеріали по темі