Місто

Влада Житомира просить прокуратуру допомогти повернути місту землю під автостоянкою за колишнім ЗАГСом

7 April 2021, 16:04

Житомирська міська рада направила звернення до Житомирської окружної прокуратури, у якому просить посприяти у поверненні земельної ділянки по вулиці Шевченка, 18-а, що знаходиться за Домом Української культури, у власність Житомирської міської об'єднаної територіальної громади.

Про це йдеться в рішенні сесії Житомирської міської ради від 25 березня 2021 року, оприлюдненому на сайті мерії.

До рішення сесії Житомирської міської ради додається звернення до Житомирської окружної прокуратури. У ньому зазначається, що у травні 2017 року Корольовським районним судом міста Житомира було винесено рішення за позовом Черепахіна Віктора Володимировича до Іноземцева Олександра Олександровича та ТОВ “Житомирбудделюкс” про визнання права власності на земельну ділянку. Суд позов задовольнив та визначив за Віктором Черепахіним право власності на земельну ділянку площею 0,1637 га.

У зверненні до Житомирської окружної прокуратури зазначається, що Житомирська міська рада до цієї справи не була залучена та не була обізнана про її розгляд. Про прийняте рішення Корольовського районного суду міста Житомира від 12.05.2017 Житомирська міська рада дізналася з державних реєстрів.

“З метою захисту інтересів територіальної громади Житомирська міська рада як власник земельної ділянки звернулася до Житомирського апеляційного суду з заявою про поновлення строку оскарження рішення суду першої інстанції та подала апеляційну скаргу про скасування рішення Корольовського районного суду міста Житомира.

Ухвалою Житомирського апеляційного суду від 15.03.2021 року розгляд апеляційної скарги Житомирської міської ради призначено на 26 квітня 2021 року”, - йдеться у зверненні до прокуратури.

Земельну ділянку площею 0,1637 га, за фактичними обставинами встановленими судом, виконавчий комітет Житомирської міської ради у вересні 1997 року надав у оренду на 10 років фізичній особі. У березні 2011 року Житомирська міська рада прийняла рішення відмовити фізичній особі у поновленні договору оренди земельної ділянки.

Попри це у грудні 2012 року фізособа уклала договір купівлі-продажу та передала у власність ТОВ “Житомирбудделюкс” автостоянку. З цього моменту розпочинаються судові тяганини.

У квітні 2014 році до Корольовського районного суду міста Житомира звернулася ОСОБА_1 з позовом до ТОВ «Житомирбудделюкс», у якому просила визнати право власності на будівлю автостоянки, що належить ТОВ «Житомирбудделюкс» в порядку задоволення вимог іпотекодержателя. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що у жовтні 2013 року він уклав договір іпотеки з ТОВ «Житомирбудделюкс», умови якого на думку позивача порушено. Нащо у червні 2014 року ТОВ «Житомирбудделюкс» подало зустрічний позов до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання права власності на предмет іпотеки - автостоянку. Суд позови об'єднав в одне провадження.

У жовтні того ж року Корольовський районний суд визнав за ТОВ «Житомирбудделюкс» право власності на будівлю автостоянки.

Через чотири роки Житомирський апеляційний суд розглянув справу за апеляційною скаргою Житомирської міської ради на рішення Корольовського районного суду м. Житомира.

“В апеляційній скарзі Житомирська міська рада просить рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог ТОВ «Житомирбудделюкс» до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності на будівлю автостоянки скасувати та ухвалити в цій частині нове рішення про відмову у позові. В решті рішення суду залишити без змін. На обґрунтування доводів апеляційної скарги посилається на те, що оскаржуване рішення не відповідає нормам матеріального та процесуального права в частині визнання за ТОВ «Житомирбудделюкс» права власності на будівлю автостоянки. При цьому зазначає, що Житомирська міська рада участі у розгляді даної справи не приймала, проте ухвалене по справі рішення безпосередньо стосується її прав та обов'язків, оскільки у даній справі вирішено питання про право власності територіальної громади міста Житомира в особі Житомирської міської ради на земельну ділянку за адресою : м. Житомир вул. Шевченка,18-а”, - йдеться у матеріалах справи.

17 грудня 2018 року Житомирський апеляційний суд задовольнив скаргу Житомирської міської ради та скасував рішення Корольовського районного суду про визнання права власності на будівлю автостоянки ТОВ «Житомирбудделюкс».

Вже на початку січні 2019 року до Верховного Суду, надійшла скарга від ТОВ «Житомирбудделюкс», яке просило скасувати постанову суду апеляційної інстанції від 17 грудня 2018 року. 25 лютого 2021 року Касаційний цивільний суд Верховного Суду скаргу ТОВ «Житомирбудделюкс» залишив без задоволення, а постанову Житомирського апеляційного суду залишив без змін.

Нагадаємо, ще на початку 2011 року тодішній заступник мера Микола Боровець повідомляв, що в Житомирі приберуть за РАГСом (теперішній Дім Української культури) автостоянку.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2011 року земельна комісія не дозволила інспекції з благоустрою Житомира заробляти на ще двох парковках, зокрема на вулиці Шевченка, 18.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля автостоянка вул.Шевченка міськрада суд прокуратура  
Матеріали по темі