Події

В райцентрі Житомирської області у приватного підприємця виявили 54 кг бурштину «невідомого походження»

7 April 2021, 17:46

Приватному підприємцю з Новоград-Волинського, який зберігав у гаражі понад 54 кг бурштину невідомого походження вартістю 215 тис. грн, повідомили про підозру.

Про це 7 квітня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Новоград-Волинська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного придбання та зберігання приватним підприємцем бурштину у значних розмірах, походження якого не підтверджено відповідними документами. Наразі, 06.04.2021, за погодженням із процесуальним прокурором, особі повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 240-1 КК України. За даними слідства, 43-річний приватний підприємець, житель міста Новоград-Волинського, незаконно придбав та зберігав у своєму домогосподарстві без відповідних документів, які мали б підтвердити законність походження, значну кількість бурштину. Зокрема, під час проведення санкціонованого обшуку, у підвалі гаражного приміщення підозрюваного було виявлено та вилучено понад 54 кг «сонячного» каміння вартістю 215 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування проведено судово-гемологічну експертизу, яка підтвердила, що вилучене каміння є бурштином. Незаконне зберігання бурштину виявлено завдяки спільним діям прокуратури, УСБУ в області.

«Досудове розслідування проводить Новоград-Волинське районне управління поліції. Санкцією зазначеної статті передбачено покарання – позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років з конфіскацією майна», - інформує прокуратура.

Нагадаємо, в січні цього року в Житомирській області співробітники Служби безпеки України блокували нелегальний збут оптових партій бурштину-сирцю великих фракцій до країн Східної Азії: за даними досудового слідства, протиправний бізнес організували двоє мешканців Новограда-Волинського, які протягом кількох років скуповували «сонячний камінь» у нелегальних копачів із північних областей України. Тоді прокуратура повідомляла, що у жителя Новограда-Волинського під час обшуку у господарському приміщенні виявили та вилучили розфасоване у поліетиленові пакети коштовне каміння різної фракції, схоже на бурштин, загальною вагою понад 55 кг, за попередніми даними орієнтованою вартістю понад 900 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 25 грудня 2020 на трасі у Новоград-Волинському районі поліцейські затримали автомобіль з 700 кг бурштину, водій запропонував викуп – тисячу євро. 28 грудня Новоград-Волинський суд наклав арешт на автомобіль NISSAN PRIMASTAR, 723 кг бурштину-сирцю, 3130 євро та 20 доларів США, які фігурують у справі про незаконне використання надр та пропонування хабаря правоохоронцям.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бурштин прокуратура Новоград-Волинський  
Матеріали по темі